Ban'ın G-20'ye 3 mesajı var

Genel sekreter, aynı mesajları, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek kalkınma konferansına da götürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Washington'da düzenlenecek G-20 zirvesine 3 mesaj götüreceğini söyledi.

Genel sekreter, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek kalkınma konferansına da bu mesajları götürecek.

Ban Ki-mun, BM'de düzenlediği basın toplantısında, "Öncelikle mali krizin yoksul insanlara olan etkisini azaltmak için herşey yapılmalı" dedi.

Ban, ikinci olarak küresel mali krizin kökündeki sistematik sorunlara eğilinmesi gerektiğini söyledi.

Ban, "Son olarak ise bu kriz aslında iklim değişikliğiyle mücadele etme açısından bir fırsat oluşturuyor, yeni iş kaynakları üzerinde çalışılmalı" diye konuştu.

Doha'daki konferansta dünya liderlerinin uluslararası mali sistemin reformunu tartışacaklarını vurgulayan Ban, yoksullukla ve açlıkla mücadele gibi temel hedefleri içeren Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşımın mali krizin bahane olarak gösterilmesiyle ertelenmemesi gerektiğini, Doha'da bunun için mücadele edeceğini dile getirdi.

Ban, küresel mali krizin yeni bir çoktaraflılık fırsatı yarattığını da belirterek, "Küresel dayanışma her zamankinden daha önemli, çoktaraflılığın yeni, güçlü ve daha kapsayıcı bir düzeye taşınması zamanı geldi" dedi.

"Kongo'da acil ateşkes sağlanmalı"

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki duruma da değinen Ban, bu ülkede durumun çok hassas olduğunu ve acil olarak ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi.

Ülkede Goma kentinin kuzeyindeki bölgede en az 100 bin insanın sıkışıp kaldığını ve hiçbir insani yardıma ulaşamadığını belirterek, bölgede şu ana dek 250 bin kişinin yerlerinden olduğunu hatırlatan Ban, "Bu insanlara insani yardımın derhal ulaştırılması için acil ateşkes çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

Ban, ayrıca Demokratik Kongo'da görev yapan 17 bin civarındaki BM Barışı Koruma Gücü'ne (MONUC) derhal 3 bin askerin daha eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.