Bangkok'ta askerler sokaklarda devriye geziyor

Bangkok'ta iki kişinin öldüğü, 428 kişinin yaralandığı siyasi şiddet olaylarının ardından askerler güvenliği sağlamaya çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANGKOK - Tayland'ın başkenti Bangkok'ta iki kişinin öldüğü, 428 kişinin yaralandığı siyasi şiddet olaylarının ardından askerler güvenliği sağlamak amacıyla sokaklarda devriye geziyor.

Polis, devrik Başbakan Thaksin Shinawatra'nın eniştesi Somchai Wongsawat'ın ikametgahı çevresinde güvenlik önlemlerini arttırdı, askeri birlikler de aralarında dünkü çatışmalara sahne olan parlamento dahil olmak üzere tüm resmi binalar civarında devriye gezmeye başladı. Bangkok'ta dün çıkan olaylar sebebiyle yetkililer, muhalifleri ateşli silah kullanmakla suçlarken, hükümet karşıtı göstericiler, gözyaşartıcı gaz ile duman bombası kullanan ve havaya ateş açan polise yönelik saldırılarda sorumlulukları bulunduğunu reddediyorlar.

İngiltere'ye sığınan eski Başbakan Shinawatra'nın müttefiklerinin içinde yer aldığı hükümeti düşürmeye kararlı olduklarını açıklayan "Demokrasi için Halk İttifakı" adlı koalisyonun sözcüsü ise arkadaşlarının polis yüzünden öldüğünü savundu. Ülkenin önde gelen gazeteleri de şiddet olaylarını manşetlerine taşıdı ve çıkmazdan kurtulmanın tek çaresinin siyasi diyalog olduğuna dikkati çekti.

Olayların ardından dün akşamdan bu yana Bangkok sokakları askerlerin denetimine geçerken, Genelkurmay Başkanı Anupong Paojinda, yeni bir askeri darbe söylentilerini yalanladı. Tayland, 2001'de başbakan olduktan sonra yolsuzluk ve monarşiye saygısızlık etmekle suçlanmasının ardından 2006'da ordunun darbesiyle görevden ayrılmak zorunda kalan zengin iş adamı Shinawatra yanlılarıyla karşıtları arasında derin bir bölünmeyle karşı karşıya bulunuyor.

İngiltere'den siyasi sığınma hakkı isteyen Shinawatra'ya yakın isimler, askeri darbeden sonra Aralık 2007'deki ilk genel seçimlerde işbaşına gelmişlerdi. Hükümetin istifası talebiyle 6 haftadır süren protestolarda göstericilerle arabuluculuk yapma görevi de üstlenen Başbakan Yardımcısı Chawalit Yongchaiyudh da dün istifa etmişti. Muhalifler, hükümetin istifa etmesi ve seçim sisteminde kapsamlı düzeltmeler yapılması talebiyle 26 Ağustos'tan bu yana başbakanlık yerleşkesini işgal altında tutuyordu. Protestocular, meclisin açılış oturumunu engellemek için parlamento binasına yürüyerek, parlamentonun çevresine dikenli tel çekmiş ve lastiklerden barikat kurmuştu.