Barclay's: Türkiye için hala IMF'yi bekliyoruz ama umutluyuz

Banka, Türk ekonomisinde bu yıl yüzde 4.9'luk daralma bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Barclay's tarafından bugün yayınlanan bir raporda Türkiye'de son dönemde açıklanan veriler ele alınarak ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 4.9 oranında daralacağı öngörüldü. Barclays'in cari açık beklentisi 14 milyar dolar ortalama dolar kuru beklentisi ise 1.80 TL olarak şekillendi. Barclay's'in raporunda şöyle denildi:

"Henüz bir krize dönüşmese de Türkiye'de ekonomi 2009 yılında sert bir düşüş yaşıyor. Bugün dış finansman ihtiyacı ve zayıflayan mali performans ise iki temel risk oluşturuyor. IMF ile bir anlaşmaya varılması bu riski azaltabilir. Biz bu anlaşmanın Nisan ayı içinde gerçekleşmesini bekliyoruz.

Beklentilerimize uygun olarak böyle bir anlaşmanın gerçekleşmesi halinde TCMB'nin politika faizlerinde yeni indirimlerin önü açılmış olacak. Bu anlaşma sağlanamayacak olursa görünümde hızlı bir bozulma olabilir. Üretimde yaşanan düşüşler Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edeceğine işaret ediyor. Bizim temel senaryomuz yarım puanlık faiz indirimlerinin devam edeceği ve yıl ortalarında faizin yüzde 9 seviyesinde olacağı yönünde şekilleniyor. IMF ile anlaşmaya bağlı olarak gerçekleşecek bu senaryoda mali açıkların kapatılması kolaylaşacak ve mali bozulmanın önüne geçilecek.

Son dönemde açıklanan ekonomik veriler Türkiye ekonomisinde bu yıl yaşanan küçülmenin daha önceki tahminlerin üzerinde olduğuna işaret ediyor. Sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranlarında gözlenen düşüşün yanı sıra dış ticaret ve iç talepteki daralma, bu yıl Türk ekonomsinin yüzde 5 civarında küçüleceğine işaret ediyor.

Bununla birlikte önceki kriz dönemlerine oranla bu kez Türkiye'de bankacılık sisteminin sağlam bir yapıda olması krizin atlatılmasına yardımcı olacak.

Cari işlemler açığında ise düşük enerji fiyaytlarının yanı sıra ithalatta yaşanan sert düşüşlerin ve tüketimdeki daralmanın olumlu etkileri görülüyor. Bu yıl Türkiye'de cari işlemler açığının 14 milyar dolara gerileyeceğini düşünüyoruz. 2008 yılında bu rakam 42 milyar dolar seviyesinde idi. Cari işlemlerdeki bu açığın yarısına yakın bir bölümü doğrudan yabancı yatırımları ile karşılanabilir.

Finansman baskılarının önemli bir kısmı vadesi 2009 yılında dolan 100 milyar dolar civarındaki borçtan kaynaklanıyor. Bu borcun önemli bir bölümü banka dışı şirketlerin borçlarından oluşuyor.

Öte yandan ekonomik faaliyetlerdeki zayıflamanın şirket karları, dolayısıyla vergi gelirleri üzerindeki olumsuz etkisi kamunun mali dengesinde daha farkedilir bir bozulmaya neden oluyor. Bu da IMF anlaşmasını zorunlu hale getiriyor.

Barclay's bu gelişmelere bağlı olarak Türk ekonomisinde 2009 yılında reel GSYİH'nin yüzde 4.9 oranında gerileyeceğini ve 2010 yılında yüzde 2.9 oranında artacağını öngördü. Banka bu yıl cari açığın 14 milyar dolar ile GSYİH'nin yüzde 2.6'sı oranında olacağını 2010 yılında ise 21 milyar dolar ile GSYİH'nın yüzde 3.4'üne yükseleceğini öngördü.

Bu yıl için ortalama dolar TL kurunu 1.80 olarak tahmin eden Barclay's, 2010 yılı için ise 1.75 seviyesini öngördü."