Barzani: Tartışmalı bölgeleri kontrol etme gayemiz yok

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, iptal edilen referandumla ilgili açıklamasında, "Tartışmalı bölgeleri kontrol altına alma gayemiz asla olmadı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, referandumdan pişman olmadıklarını ve bunu yanlış bir süreç olarak değerlendirmediklerini söyledi.

Amerikan Fox News kanalına konuşan Barzani, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin, Kerkük ve tartışmalı bölgeleri kontrolüne alma gibi bir gayesi asla olmadı. Doğrusu ne Bağdat ne de Erbil'in bu bölgelerde mutlak kontrolü yok. Bu sorun, Irak anayasası çerçevesinde çözülmeli, askeri güçle değil" dedi.

"Kürdistan halkı Amerikalıları hala seviyor"

Barzani, Irak merkezi yönetimi ile görüşmelere başlanması ile ilgili bir soru üzerine, "Bağdat ile bütün sorunları, anayasa temelinde diyalogla çözmek istediğimizi net bir şekilde söyledik. Ancak Bağdat şimdiye kadar buna yanıt vermiş değil" dedi.

ABD ile ilişkilere de değinen Barzani, şöyle konuştu:
"Referandum karşıtlığı nedeniyle Kürdistan halkında bir umutsuzluk ortaya çıkmıştı. Kürdistan halkı, ABD’ye karşı büyük umut ve beklentiler içindeydi. ABD için saygı ve gurur kaynağı olan, bizim için de aynıdır. Kürdistan halkı Amerikalıları hala seviyor. Kendilerini ABD’nin bir ortağı ve dostu olarak görüyorlar. Bunun uzun süreli olmasını istiyoruz."

Halkın, ABD’ye karşı umutsuzluğunun sadece halkın özgürlük talebine karşıtlığı yüzünden olmadığını da belirten Barzani, bu sürecin sonrasında da ABD’nin tavrının bunda etkili olduğunu ifade etti.

Mesut Barzani: ABD ile ilişkileri gözden geçireceğizMesut Barzani: ABD ile ilişkileri gözden geçireceğiz