Mesut Barzani: ABD ile ilişkileri gözden geçireceğiz

IKBY eski Başkanı Barzani, bağımsızlık referandumu kararından pişman olmadıklarını belirterek, "Belki de Ruslar ABD'den daha iyi bir dost olabilirler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) eski Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül'de yaptıkları bağımsızlık referandumu kararından pişman olmadıklarını belirterek, referendum sonrasında ABD ile ilişkileri yeniden gözden geçireceklerini söyledi.

Barzani, referanduma Rusya'nın pozitif baktığını da ifade ederek, "Belki de Ruslar ABD'den daha iyi bir dost olabilirler"dedi.

Mesut Barzani referandum sonrası istifası ile sonuçlanan olaylardan sonra ilk kez ABD radyosu NPR'den Jane Arraf'a konuştu.

Barzani görevi bırakıyorBarzani görevi bırakıyor

 "Kerkük'ün alınmasına ABD'nin ses çıkarmamasına şok olduk"

Barzani, bölgede referandumdan sonra kaybedilen onca şeye rağmen referandum kararından pişman olmadığını belirterek, "İran destekli paramiliter güçlerle, Irak Ordusu'nun, ABD'nin kendilerine tedarik ettiği tanklar ile petrol kenti ve Kürtler için önemli bir kent olan Kerkük'ü almasına ABD'nin ses çıkarmamasına şok olduk" dedi ve ekledi:

"Amerikan silahları, Abram tankları ve ABD'nin Irak ordusuna DEAŞ ile mücadele etmesi için verdiği silahları kullanıyorlardı. Ama bu silahları insanlar üzerinde kullandılar ve Amerika sessiz kaldı. Tabii ki bu beklenmedik bir durumdu. Yani ABD ile ilişkileri ciddi bir şekilde revize edeceğimizi söyleyebilirim."

Barzani'den Kerkük açıklamasıBarzani'den Kerkük açıklaması

"Referandum kararı ile gurur duyuyorum"

Kürt bölgesinde yaşayanlar üzerinde 16 Ekim ve sonrasında yaşananların etki bırakacağını söyleyen Barzani, "Çünkü, insanların ABD'ye olan sevgisi, umudu ve güveni azaldı ve her geçen gün azalmaya devam ediyor"diye konuştu.

Mesut Barzani, referandum kararı ve sonuçları ile gurur duyduğunu ve pişman olmadığını belirterek, ".Halen bir Kürt devleti kaçınılmazdır. Genç neslin büyük çoğunluğu Peşmerge değil. Fakat, hepsinin savaşçı ve bağımsızlık için çalışacaklarına inanıyorum" dedi.