Başka bahara kaldı

Fransa-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi sonbahara kaldı. Türkiye, hem cumhurbaşkanlığı hem genel seçimlerin sonuçlarını bekliyor. Sarkozy ile birlikte yarışın diğer önemli Sosyalist aday Hollanda da Türkiye'nin beklentilerine yanıt vermiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS - Fransa'da Anayasa Konseyi'nin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayılmasını öngören yasayı iptal etmesine rağmen Türk-Fransız ilişkilerinin normalleşmesi kısa sürede beklenmiyor.

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan aldığı bilgiye göre Ankara, önce cumhurbaşkanlığı ve hemen ardından genel seçim sonuçlarına bakacak.
Fransa'da yeni işbaşına gelecek iktidarın Türkiye ile ilişkilerde alacağı tavrı ilk etapta değerlendirecek Ankara, ikili ilişkilerin önce normalleşmesi ve sonra geliştilmesi konusunda kararı daha sonra verecek.

Türkiye'de bakanlar kurulunda da konu geçen hafta gündeme gelmiş, ve Türkiye'nin Fransa parlamentosu kararından sonra ilan ettiği ilk etap önlemlerin bir müddet daha sürdürülmesi kararlaştırılmıştı.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turu 22 nisan, ikinci turu 6 mayıs'ta düzenlenecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından yine iki turlu genel seçimler düzenlenecek.

Adaylar Türkiye'nin beklentilerini karşılamıyor

Fransa ve Türkiye arasında ikili ekonomik ilişkiler son dönemde oldukça iyi bir ivme kazanmasına rağmen Sarkozy yönetiminin Türkiye'nin AB tam üyelik müzakerelerinde 5 faslı engellemesi ve son olarak parlamentoda 1915 olaylarıyla ilgili yasayı çıkartması Türkiye ile ilişkilerin gerginleşmesine yol açmıştı.

Anayasa Konseyi'nin yasayı iptal etmesine rağmen Sarkozy'nin seçilirse, yeni bir yasa için hükümete talimat vereceği sözü vermesi, Türkiye'nin yine tepkisini çekti.

Yarışın diğer önemli adayı Sosyalist Francois Hollande da geçmişteki tututumunu değiştirip, Türkiye'nin AB üyeliğini sorgulamaya başladı ve Anayasa Konseyi'nde reddedilmesine rağmen Ermeni diasporasına yeni bir yasa sözü verdi.

Ermeni diasporasına göre Hollande, bununla da kalmayıp, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının resmen tanınmasının Türkiye'nin AB tam üyeliği için kriter haline getirilmesi sözü verdi.

Yine Komiteye göre Hollande ayrıca, seçildiği takdirde 2015 yılında başkent Paris'te Fransız devletinin mali desteğiyle 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin bir müze kurulması vaadinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki önemli adayı da şu andaki açıklamaları ve tavırlarıyla Türkiye'nin beklentilerine kesinlikle yanıt vermiyor.

Bununla birlikte Fransız dışişleri bakanlığı ve iş dünyası Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyor.

Fransız diplomasi ve iş dünyası içinde, seçimlerin ardından Fransız siyasetinde sağduyunun galip geleceği ve bölgedeki stratejik önemi giderek artan Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için Paris'in Ankara'ya bir zeytin dalı uzatacağını düşünenler oldukça fazla.

Sonuçta, ikili ilişkilerin normalleşmesi, önce cumhurbaşkanlığı sonra genel seçimler ile birlikte yaz tatili ardından sonbahara kalmış durumda.

(AA)