Bayer Küresel CFO'su: Büyümenin olduğu yerde kur riski var
Bayer'in küresel CFO’su, Türkiye ve Rusya gibi gelişen ülkelerde büyümeyi sürdüreceklerini fakat büyümenin yüksek olduğu yerlerde kur riskinin de yüksek olduğunu belirtti
HİLAL SARI
LEVERKUSEN - Almanya’nın en büyük ilaç üreticisi Bayer, Leverkusen’deki genel merkezinde gerçekleştirdiği 2014 yılı finansal sonuçlar toplantısında geçtiğimiz yıl satışlarını yüzde 7.2 artırarak 42.2 milyar euro ile yeni bir satış rekoru yaptığını duyurdu. Şirketin Hollandalı CEO’su Dr. Marijn Dekkers ve şirketin küresel CFO’su Johannes Dietsch tarafından yapılan açıklamalarda şirketin vergi öncesi karının yüzde 11.6 artış yaşayarak 5.5 milyar euroya yükseldiği ve bunun belirtildi.
Kurun etkilerine rağmen rekor satış rakamına ulaştı
Şirketin EBITDA’sının ise dünya genelinde 410 milyon euroluk bir kur değişikliğine maruz kalınmasına rağmen yüzde 4.9 artış yaşayarak yine bir şirket rekoru olan 8.8 milyar euroya yükseldiği belirtildi. Şirket 2015 yılında özellikle yeni ilaçlarıyla satışlarını yüzde 10 artırmayı hedeflediğini açıkladı. Bayer’in Türkiye’de 2014 yılında elde ettiği cironun 549 milyon dolar olduğu belirtilirken, bu rakamın yaklaşık yüzde 50’sinin ilaç grubundan, yüzde 20’sinin ekin bilimlerinden (CropScience), yüzde 30’unun ise plastik grubu (MaterialScience) tarafından elde edildiği belirtildi.
‘Türkiye gibi ülkelerde büyüme avantajının yanında risk de var’
DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Bayer AG küresel CFO’su Johannes Dietsch küresel finansal sonuçlar toplantısında Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde avantajların çok yüksek olduğunu bu sebeple büyüdüklerini açıklayarak, “Büyümenin ve avantajın olduğu yerde kur riski de var” dedi. Gelişmekte olan ülkelere en erken açılan şirketlerden biri olduğunu belirten Dietsch, Hong Kong’a 1988’de gittiklerini, şu anda şirketin Arjantin ve Brezilya gibi Latin Amerika ülkelerinde, herkesin Bayer’in kiM olduğunu bildiğini belirtiyor. Gelişmekte olan ülkelere gitmenin geri dönüşünün çok daha yüksek olduğunu belirten CFO, şirketlerin gelişmekte olan ülkelerin büyümesinden faydalanabileceğini belirten Dietsch “Yüksek büyüme ve yüksek potansiyel beraberinde yüksek bir kur riski de getiriyor” diye konuşarak, para birimlerindeki değer kayıplarının kötü sonuçları olabildiğine dikkat çekti.
Rusya'daki büyümeyi rublenin değer kaybı eritti
Rusya’da Bayer’in satışlarının 2014 yılında yüzde 1.6 artış yaşadığını, ilk çeyrekte bunun da üzerinde bir büyüme yaşadıklarını belirten Dietsch, Rus Rublesi’nin euro karşısındaki değer kaybı sebebiyle, şirketin euro bazında kazancının sıfır olduğunu söyledi. Dietsch “Türkiye için de aynı risk geçerli. Bu gelişmekte olan pazarların aşağı yönlü riski. Türk Lirası’nın değer kaybetmesi de aynı sonuçları doğuruyor” dedi. “Bu ülkelerde yüksek büyümeden faydalanabiliyorsunuz, fakat para birimi değer kaybedince, kazancınız eriyor” diye konuşan Dietsch, riskleri değerlendirerek büyümeye devam ettiklerini belirtti.
Krizdeki Ukrayna’nın buğdayını koruyacak
Öte yandan tüm risklere rağmen şirketin ekonomisi büyük zarar gören Rusya’da ve karışıklıkların devam ettiği Ukrayna’da bile büyümeyi planladıklarını belirten Dietsch, Ukrayna’nın çok büyük bir tarım ülkesi olduğunu, sadece ilaç sanayinde değil, Bayer’in diğer bir uzmanlık alanı olan ekin bilimlerinde (CropScience) Ukrayna gibi ülkeler için büyüme fırsatı olduğunu belirtti. Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın ihracatının krizden etkilenmesinin ardından ekin korumasına ihtiyacı olduğu, şirketin Ukrayna’da bu konuda planları olduğu bilgisi verildi.
Plastik birimini IPO veya spin-off'la ayırıp ilaca odaklanacak
Bayer AG yetkilileri 2015’in ikinci yarısında plastik birimi olan MaterialScience’ın halka arz yöntemiyle (IPO) hisselerinin satılacağını ya da şirketin ayrı bir birim haline getirilerek (spin-off ), yeni bir şirket kurulacağını duyurdu. Bayer ilk kurulduğunda bir kimya şirketi olarak başlamasına rağmen, bugün gelirinin neredeyse yarısını ilaç biriminden kazanıyor. Şirketin CEO’su Marijn Dekkers “Hedefimiz iki küresel kuruluş yaratmak: Yaşam bilimlerinde küresel bir inovasyon şirketi olan Bayer ve polimer sektöründe lider bir oyuncu olarak plastik birimimiz MaterialScience” diye konuştu. Şirket geçtiğimiz mayıs ayında da 14.2 milyar dolara Merck’s & Co’nun tüketici bakım ürünleri birimini satın alarak, faaliyetlerini daha çok ilaç sektörüne yoğunlaştıracağının sinyalini vermişti.