Bej Kitap: Ekonomi ılımlı bir hızla büyüyor

ABD'de Fed'in hazırladığı ve iş dünyasının nabzını tutan araştırma 'Bej Kitap' ekonomik hareketliliğin ABD'nin çoğu bölgesinde ılımlı hızda arttığına işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed, ABD ekonomisinin artan tüketici harcamaları ve sıkılaşan istihdam piyasasıyla birlikte ılımlı bir hızla büyümekte olduğunu bildirdi.

İstihdam piyasasında son haftalarda, ücretler üzerinde artan yukarı yönlü baskının da etkisiyle ılımlı sıkılaşma olduğunu belirten Fed, işverenlerin kalife eleman bulmakta giderek zorlanmalarının ücretler üzerindeki yukarı yönlü baskıda etkili olduğunu vurguladı.

New York yatayda, Boston'da yavaşlama

Fed dün yayınladığı Bej Kitap raporunda, 12 bölgenin 10'unda ılımlı veya istikrarlı büyüme tepsit etti. New York Fed bölgesinde şartların yataya geçtiği belirtilirken, Boston bölgesinden ise bir miktar yavaşlama rapor edildi. 

Tüketici harcamalarında artış

Raporda tüketici harcamalarının neredeyse tüm bölgelerde arttığı belirtilirken, imalat sektörü ise karışık bir resim ortaya koydu. Fed, ihracatın güçlü dolar, düşük emtia fiyatları ve zayıf global talebin etsiyle düşmeye devam ettiğini vurguladı. Fed bölgelerinin çoğundaki imalatçılar gelecek 6 ayda iş şartlarının iyileşmesini beklediklerini de ifade etti.

Yayınlanan rapor 15 Ekim-20 Kasım döneminde 12 bölgesel Fed tarafından rapor edilen ekonomik aktivite çerçevesinde hazırlandı. Bej Kitap raporu 15-16 Aralık tarihlerindeki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında ele alınacak.