Belarus parasını devalüe edecek

Ülke, eylül ayı ortasında ulusal para birimi Rubye'yi devalüe edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MINSK - Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko, Eylül ayı ortasında ulusal para birimi Rubye'yi devalüe edeceklerini açıkladı.

Sovyetler Birliğinin dağılmasından bu yana karşılaştığı en ciddi krizi atlatmaya çalışan Belarus'un Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Eylül ayı ortasından itibaren devalüasyona gideceklerini belirterek, herhangi bir başka ürün gibi Belarus rublesinin değerinin arz ve talep dengesine göre belirleneceğini vurguladı.

Lukaşenko, devalüasyona başlamak konusunda Merkez Bankasının Eylül ayı ortası kararını onayladığını ifade etti.

Belarus Merkez Bankası'nın Mayıs ayında Belarus rublesinin değerini ABD doları karşısında yüzde 36 düşürmesi ülkede paniğe yol açmış, halk, tasarruflarını korumak amacıyla dolar ve euro satın almak için günlerce döviz bürolarına akın etmişti.

Hükümet ayrıca, balık, peynir, çay, kahve, bazı meyve ve sebzeler gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını 1 Temmuz'a kadar donduran bir kararname yayımlamıştı.

Gözlemciler, ülke ekonomisinin sıkıntıya girmesinde Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko'nun, geçen yıl yeniden seçilmeden önce sosyal harcamaları artırmasının önemli rol oynadığını belirtiyorlar.

Lukeşenko'nun popülaritesinin hızla düştüğünü, temel gıda maddelerinin fiyatlarının dondurulmasının ümitsiz bir hareket olduğu yorumunu yapan uzmanlar, hükümetin harcamaları kısmak, sıkı para politikası izlemek ve kamu varlıklarını satmak için kararlı adımlar atmazsa daha fazla devalüasyona ve hiper enflasyon kaosuna girebileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Minsk hükümetine, ekonomik aktörlerin rublenin döviz piyasasındaki reel değerini anlaması için para birimini dalgalanmaya bırakma çağrısında bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir