Belarus'a vizeyi kaldırmak için çalışma yok

Belarus heyetini kabul eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile ilişkilerine dair soruları yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile ilişkisinin emperyal ve menfaat ilişkisi olmadığını belirterek, "Bizim ilgi duyduğumuz; bu ülkelerin insanlarıdır, yoksa petrol kuyuları değil" dedi. Çiçek, Belarus ile vizelerin karşılıklı kaldırılmasına ilişkin yoğun bir çalışma olmadığını söyledi.

Çiçek, 23. Dönem AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin ve beraberindeki Belarus'lu medya yöneticilerinden oluşan heyeti kabulünde, bu gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"Türkiye büyük bir deprem yaşadı. Türkiye bu depremle nasıl mücadele ediyor ve uluslararası yardım alıyor mu?" sorusu üzerine Çiçek, Türkiye'nin coğrafi yapı olarak deprem fayları üzerinde bulunduğunu ve bunun için de zaman zaman tabii afetler yaşadığını belirtti. Cemil Çiçek, Türkiye'nin bu acı olaylardan sonra edindiği tecrübeler olduğunu söyledi. Çiçek, tabii afetlerde; afet meydana gelmeden önce yapılan çalışmalar, afet sırasında yapılacak çalışmalar ve iyileştirme olmak üzere 3 safha olduğunu hatırlattı. "Türkiye, son ikisinde başarılı, birincisinde ise başarısız" diyen Çiçek, şehir planlaması ile ilgili sıkıntılar olduğunu bildirdi. Cemil Çiçek, son depremde yabancı ülkelerden yardım istenmediğini, Türkiye'nin bu yaraları saracak gücü bulunduğunu ifade etti.

Vizeleri kaldırmak için çalışma yok

"Belarus ile Türkiye arasında vize kaldırılacak mı?" sorusunu yanıtlarken Çiçek, Türkiye'nin bugün bir çok ülke ile vize konusunu çözdüğünü ifade etti. Türkiye'nin tek yanlı vizenin kaldırılmasını istemesinin yetmeyeceğini, karşılıklı istenmesi ve öncesinde de çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, Belarus ile bu konuda henüz yoğun bir çalışma yapılamadığını söyledi.

TBMM Başkanı Çiçek, "Ümit ederiz bu çalışmalar iki taraflı yapılır. Bazı anlaşmaların yapılması gerekiyor. Bu anlaşmalar ve hazırlıklar yapıldığında vizenin kalkmaması için sebep yok" diye konuştu.

"Bizi ilgilendiren petrol kuyuları değil, insanlar"

Çiçek, "Son yıllarda Ortadoğu'da ve Afrika'da çok büyük değişmeler oluyor. Türkiye'ye bu coğrafyada özel bir rol düşüyor. Size göre bu rol nedir?" sorusu üzerine, başta Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere bazı ülkelerde demokrasi talebi olduğunu kaydetti.

Bu ülkelerin yıllardır diktatörlükle yönetildiğini, gelir dağılımında bozukluklar ve yolsuzluklar olduğunu ifade eden Çiçek, "Bizim bu ülkelerle ilişkimiz tarihi ilişkidir. Bunlarla tarihin uzunca bir dönemini birlikte yaşadık. Kültür ve inanç bağları, çok yakın ticari ilişkiler var. Bizim bu ülkelerle ilişkimiz; emperyal ve menfaat ilişkisi değil. Bizim ilgi duyduğumuz; bu ülkelerin insanlarıdır, yoksa petrol kuyuları değil. O nedenle Türkiye bu sıkıntıların en kısa sürede sona erdirilmesi, iç barışın sağlanması, demokrasiye geçiş noktasında bilgisini bu ülkelerle paylaşıyor. Ülkeleri, diktatörlerin değil halkın yönetmesi konusunda tercihimiz var" diye konuştu.

Esas olan AB standartlarını yakalamak

TBMM Başkanı Çiçek, "Türkiye yıllardır AB'ye üye olmak istiyor ancak son yıllarda AB Türkiye'yi dışlıyor. Türkiye başta ekonomi bir çok alanda sıçrama yaptı. Türkiye hala AB'ye üye olmak istiyor mu?" sorusunu da yanıtladı.

Türkiye'nin AB üyelik hedefinin ve bunun da iki tarafın menfaatine olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi:

"AB ekonomik güçtür ama bu haliyle şu ana kadar uyguladığı politikalar itibariyle stratejik bir güç değildir. Türkiye olmadan da böyle bir konuma yükselmesi mümkün değildir. AB üyesi ülkelerden bazıları üyeliğimizi istiyor, bazıları engel çıkarıyor. Biz üye olmak isteriz, bunun için de her türlü çabayı gösteririz ama olamadığımız zaman da dünyanın sonu değildir.

Dünyada da AB üyesi olmayan bir çok ülke var. Siz, Rusya, İsviçre, Norveç üye değil. Bizim için esas olan AB standartlarını yakalamaktır. Demokraside, insan hakları ve özgürlüklerde, devletin işleyişinde, refah seviyesinin yükselmesinde o noktaya gelmektir. AB üyesi bazı ülkeler Türkiye'den çok daha geridedir. Bazı AB üyesi ülkelerin yaşadığı sıkıntılara baktığınız zaman, bu kendiliğinden olacak bir şey değil. Türkiye seçenekleri olan bir ülke, bir yere bağlı değil."

Bu konularda ilginizi çekebilir