Benetton vites büyütüyor

2014 yılı itibariyle Türkiye’deki tüm joint venture hisselerini geri satın alan Benetton Grubu, Türkiye’de tekrar büyüme atağına geçiyor. Marka üç yılda 100 mağazaya ulaşmayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI

TREVISO - Geçtiğimiz yıl 50. yılını kutlayan ve Türkiye’ye de McDonalds’tan sonra giriş yapan ilk yabancı marka olan Benetton, 1985 yılında girdiği Türkiye pazarında hayli sükse yaratmış son on yılda da biraz sessizleşmişti. Fakat son üç yıldır yaşadığı yeniden yapılanmanın ardından Benetton yüzde 100 İtalyan sermaye ile Türkiye pazarına tekrar dönüyor. Benetton Türkiye CEO’su İdris Onay, İtalya Treviso kentinde gerçekleşen basın toplantısında yeni üç yıllık iş planı kapsamında 39 olan mağaza sayısını 100’e çıkartmayı hedeflediklerini anlattı. Benetton hazır giyim sektörünü kökten değiştiren bir marka oldu. İtalya’nın Treviso kentinde Türk basınıyla bir araya gelen United Colors of Benetton global CEO’su Marco Airoldi “Hazır giyim Benetton’dan önce yoktu” diyerek şirketin önce mağazacılık anlayışını değiştirdiğini ve tarihteki ilk ‘tek marka’ satılan hazır giyim mağazacılığını yaptıklarını, tezgahları kaldırarak ‘self servis’ anlayışına geçtiklerini hatırlatıyor. Öte yandan Benetton’un yaptığı ilklerden biri de renkleri, hepimizin rengarenk kataloglarından hatırladığı canlı renkleri ürünlerinde kullanmaktı.

Üç yılda tekrar 100 mağazaya çıkacak

Benetton’da pazarlarını ikiye ayırdıklarını aktaran Marco Airoldi Türkiye’nin hem ekonomik büyümenin hem de nüfus büyümesinin güçlü olduğu grupta yer aldığını belirterek, Türkiye’de tekrar büyümeyi yakalamak istediklerini bu amaçla tüm hisselerini tekrar geri aldıklarını, sonrasında da yatırım yaparak yeni bir ekip oluşturduklarını aktardı. Benetton Türkiye CEO’su İdris Onay ise “2014 yılından itibaren yeniden yapılanmanın uzantısı Türkiye’ye de geldi. Bu çerçevede şirketin İtalya’daki kaynaklarını ve know-how’ını Türkiye’ye daha rahat getirebilmek için tam bir entegrasyon süreci yaşadık. Üç yıllık bir iş planı hazırlayıp İtalya’ya sunduk. Geçmişte 130 olan mağaza sayısı 39’a kadar daraltmış büyümeye elverişli hale getirmiştik. Şimdi mağaza formatlarımızı gözden geçirdik ve Clothe for Humans kampanyamıza uygun On Canvas konseptli mağazalar açtık. Ocak 2017’den itibaren yeni mağazalar açıyoruz. Üç yıl içinde Türkiye’de 100 mağazaya rahatça ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Yine franchiselar da olacak fakat marka iletişiminde yeni franchise’lar Benetton’a daha bağlı kalacak” açıklamalarını yaptı.

Dikişsiz kazak teknolojisi geliştirdi, sonbaharda raflarda

Global CEO Airoldi yenilikçiliğin markanın ayrılmaz bir parçası olduğunu, konfeksiyon sonrası boyamanın tarihte ilk Benetton’la başladığını aktardı ve “Şimdi ise Japonya’daki Shima ile birlikte Benetton için geliştirilen özel bir makine sayesinde ‘dikişsiz’ triko üretebiliyoruz. Juliana Benetton’un Japonya’ya birçok ziyaret gerçekleştirerek Shima ile birlikte geliştirdiği teknoloji sayesinde bu sonbahar kreasyonunda görülecek olan ‘dikişsiz trikolar’ çok modern bir teknikle üretiliyor.

Cesur sosyal mesajlara devam ediyor

Sosyal sorumluluk ve önemli mesajlar içeren iletişim ve reklam da Benetton’un ayrılmaz bir parçası oldu. Geçmişte herkesin etnik farklılık, ırkçılıkla mücadele, savaş göçmen sorunu gibi konulardan çekindiği bir dönemde ünlü fotoğrafçı Oliviero Toscani’nin çarpıcı reklam kampanyalarıyla Benetton sosyal konularda mesajlarını çekinmeden ileten bir marka oldu. Yeni kampanyaları ise Clothe for Humans - yani hangi dil, din, ırk ve psikolojide olursa olsun insan için kıyafet.

Akıllı lojistikte ürüne el değmeden yükleme

“Dünya çapında çok önemli bir yere sahip lojistik merkezimiz de Endüstri 4.0’la gelinen son aşamalardan biri.” diyen Benetton Grubu küresel CEO’su lojistik merkezinde ürünlere kamyona yüklenene kadar neredeyse hiç insan eli değmediğini aktarıyor.Sipariş akıllı hatlar ve bilgisayarlar tarafından barkotlanıyor, kolileniyor ve kargo tırlarının içine dahi yürüyen bantlarla yükleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir