Bin Ladin tek kurşunla öldürüldü

El Kaide'nin lideri Suudi terörist, Pakistan'da düzenlenen ABD operasyonunda can verdi. New York'ta ve Washington'da halk sevinç gösterileri yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON/ISLAMABAD - ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ABD güçlerinin düzenlediği bir operasyonda öldürüldüğünü açıkladı. Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesi konusunda, "adalet yerini buldu" dedi.

Dünya liderleri Ladin'in ölümünü nasıl karşıladı?

Afganlar intikam peşinde

Cesedi denize atıldı

Amerikalı bir yetkili, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in Amerikan donanmasına bağlı özel kuvvetlerin operasyonu sırasında başından tek kurşunla vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Navy Seals üyelerinin terörle mücadele, keşif misyonları ya da konvansiyonel olmayan savaşlarda kullanıldığını hatırlattı.

Bir başka Amerikalı yetkili de Navy Seals üyelerinin Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) emrine tahsis edilebileceklerini belirtti ve "pazarı pazartesiye bağlayan gece bunun yapıldığını" kaydetti.

Aynı yetkili, "Operasyonun sorumluluğu CIA Başkanı Leon Panetta'daydı ve operasyon Navy Seals tarafından uygulandı" dedi.

Yetkililerden biri, Bin Ladin'in cesedinin denize atıldığını belirterek, "Mezarının bir hac merkezi haline gelmesi durumunu bertaraf etmek istedik" açıklamasında bulundu.

Bin Ladin'in tahmin ettikleri gibi direndiğini belirten kaynak, amacın Bin Ladin'i öldürmek mi yoksa yakalamak mı olduğunu ise söylemekten kaçındı.

Clinton: Mücadele devam edecek

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle terörizme karşı savaşın sona ermediğini belirterek, mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

 Ladin'in öldürülmesiyle ilgili kısa bir açıklama yapan Clinton, "Adalet yerini buldu" diyerek başladı. Clinton,  şöyle devam etti: El Kaide'nin terör saldırıları sadece ABD'ye değil tüm dünyaya yönelik . Madrid'den İstanbul'a, Londra'dan Bali'ye, El Kaide Müslümanlara da saldırıyor. 11 Eylül'de ölenler geri gelemez ama Ladin'in öldürülmesinin en azından aileleri biraz rahatlattığını ummuyorum"

Clinton, Bin Ladin'in öldürülmesiyle terörizme karşı savaşın sona ermediğine dikkati çekerek, Afganistan'da El Kaide ve ona yardım eden Taliban ile mücadelelerinin devam edeceğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Clinton, "Önümüzdeki günlerde operasyonların devam etmesi bir o kadar önemli. Çünkü, El Kaide ve onun terör destekçilerine karşı savaş, Bin Ladin'in ölümüyle son bulmayacak. Kararlılığımızı ve çabalarımızı ikiye katlamalıyız" dedi.

Obama duyurdu

Bin Ladin'in Pakistan'da Amerikan güçlerinin düzenlediği bir operasyonda öldürüldüğünü  kaydeden Obama, operasyonda hiçbir Amerikalının hayatını yitirmediğini ve sivil kayıpların meydana gelmemesine de dikkat edildiğini söyledi.

Obama, "ABD, El Kaide lideri ve binlerce erkek, kadın ve çocuğun ölümünden sorumlu bir terörist olan Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü bir operasyon yürüttü" ifadesini kullandı.

Bin Ladin'in öldürülmesi ya da ele geçirilmesini terörle savaşta en öncelikli konu olarak gördüğünü vurgulayan Obama, geçen Ağustos'ta Bin Ladin hakkındaki bir ipucu hakkında bilgilendirildiğini ve geçen hafta, Bin Ladin'in öldürülmesi için operasyon yetkisi verdiğini kaydetti.

Obama, Bin Ladin'in Pakistan'ın içindeki bir binada saklandığını ve Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonun bugün gerçekleştirildiğini belirtti.

Hem yurt içinde, hem yurt dışında teyakkuz halinde olmaya devam edeceklerini kaydeden Obama, ABD'nin İslam'a karşı savaş yürütmediğinin tekrar altını çizdi.

Obama, bu gece Pakistan Cumhurbaşkanı Ali Asıf Zerdari'yi aradığını, Bin Ladin hakkındaki ipucuna ulaşılmasında Pakistan ile terörle mücadele işbirliğinin katkı sağladığını söyledi.

ABD Başkanı Obama, ABD'nin Amerikan vatandaşlarının savunulmasında gereken her şeyi yapacağını da vurguladı.

Eve baskın düzenlendi

Amerikalı yetkililer, İslamabad'ın 50 kilometre kadar kuzeyinde El Kaide Lideri Usame bin Ladin'in bulunduğu eve yönelik Amerikan askerlerinin operasyonunda aralarında bin Ladin'in de bulunduğu 5 kişinin öldürüldüğünü bildirdiler.

İsminin açıklanmasını istemeyen ve gazetecilere telefonla bilgi veren yetkililer, CIA veya özel askeri kuvvetler tarafından mı yürütüldüğünü belirtmek istemedikleri operasyonun, küçük bir ekip tarafından sabahın ilk saatlerinde yapıldığını belirtti. Operasyonda bin Ladin'in oğlu ile El Kaide liderinin yaverleri olduğu sanılan 2 erkek ve 1 kadının öldürüldüğünü kaydettiler.

Çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu eve düzenlenen operasyonda 2 kadının yaralandığı operasyonu yapan komandoların ateşinde bin Ladin'in öldüğünü ve ekibin hiçbir üyesinin yaralanmadığını belirten kaynaklar, çok tehlikeli bir operasyonun başarıyla tamamlandığının altını çizdiler.

Yetkililer, operasyon sırasında bir helikopterin teknik arıza yüzünden kaybedildiğini ve ekibin bir başka helikoptere geçtiğini kaydettiler.

Operasyonun düzenlendiği kompleksin beş yıl kadar önce inşa edildiği, yüksek duvarlar ve dikenli tellerle çevrili evde "dünyanın en çok aranan adamı" bin Ladin'in ne zamandır kaldığının bilinmediği ifade edildi.

Washington ve New York bayram yerine döndü

Terör örgütü El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'in öldürüldüğünün duyulmasının ardından Washington'da sevinç gösterileri düzenlendi.

Beyaz Saray'ın önüne akın eden Washingtonlılar, ellerinde Amerikan bayrakları ve pankartlar taşıyıp, Amerikan milli marşını söylediler.

"ABD, ABD" şeklinde sloganlar atan Amerikalılar, uzun süre Beyaz Saray'ın önünden ayrılmadılar ve zaman zaman Obama'dan dışarı çıkıp kendilerine hitaben konuşma yapmasını istediler.

Bin Ladin'in öldürülmesi ABD'nin başkenti Washington'ın yanı sıra New York'ta da binlerce kişi tarafından kutlanıyor.

Yerel saatle 01.30 olmasına rağmen New York'un Times Meydanı ile 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarında İkiz Kuleler'in yerle bir olduğu Ground Zero adı verilen alanda toplanan binlerce kişi sevinç gösterileri yapıyor ve saldırılarda ölenleri anıyor.

Bush memnun

Eski ABD başkanlarından George W. Bush, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesini "çok önemli bir başarı" olarak niteledi.

Bush, yaptığı yazılı açıklamada, "Teröre karşı savaş devam ediyor, ancak bu gece Amerika çok net bir mesaj verdi: Ne kadar sürerse sürsün, adalet yerini bulacaktır" ifadesini kullandı.

Bin Ladin'in öldürüldüğünü öğrendikten sonra ABD Başkanı Barack Obama'yı kutladığını kaydeden Bush, Bin Ladin'in Amerikan güçlerince öldürüldüğü bilgisini vermek için Obama tarafından telefonla arandığını belirtti.

Bush, açıklamasında, "Bu çok önemli başarı, Amerika için, dünya genelinde barışın peşinde olan insanlar için ve 11 Eylül 2001'de sevdiklerini kaybeden herkes için bir zafer anlamına geliyor" ifadesine yer verdi.

Pakistan hükümeti doğruladı

Öte yandan Pakistan hükümeti, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e yönelik operasyonun doğrudan ABD tarafından düzenlendiğini doğruladı.

Başkent İslamabad'da yapılan hükümet açıklamasında, ABD'nin Bin Ladin'i dünyanın neresinde olursa olsun öldürme taahhüdüne uygun olarak Pakistan topraklarında düzenlenen operasyonda öldürüldüğü belirtildi.

Tüm dünyada ABD elçilikleri alarmda

ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına, Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin EL Kaide örgütünün misilleme saldırılarına yol açabileceği, daha büyük güvenlik riskiyle karşıya karşıya oldukları uyarısında bulundu.

Bütün Amerikan büyükelçiliklerini alarm düzeyine geçiren Bakanlık, yurt dışındaki Amerikan vatandaşlarını El Kaide ve bağlantılı örgütlerin olası saldırılarına karşı uyardı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Bin Ladin'in askeri bir operasyonla öldürüldüğünü ilan etmesinin ardından kısa süre sonra vatandaşlarına yönelik dünya çapında seyahat uyarısında bulundukları belirtildi.

Açıklamada, yurt dışında yaşayan ya da seyahatte bulunan Amerikan vatandaşlarının, özellikle de geçmişte ABD karşıtı saldırılara hedef olan bölgelerde olanların dışarıya çıkmayı sınırlamaları ve kalabalık yerlerden uzak durmaları gerektiği kaydedildi.

Ladin'e DNA testi yapılıyor

Usame Bin Ladin'in kimliğinin belirlenmesine destek için yüz tanıma desteği kullanıldığı ve DNA testi uygulandığı bildirildi.

İngiliz Reuters ajansının duyurduğuna göre, bir Amerikalı yetkili, Bin Ladin'in kimliğinin Pakistan'da kendisine ateş eden hücum gücü tarafından tespit edildiğini söyledi.

Aynı yetkili, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın 100-150 kilometre kuzeyindeki Abbotabad kentinin Bilal bölgesinde bulunduğu büyük bir eve düzenlenen operasyonda, bin Ladin'in direndiğini ve başından vurulduğunu kaydetti.

Yetkili, helikopterler desteğinde düzenlendiği belirtilen operasyonda kara birliklerinin baskının 40 dakikadan az sürdüğünü ve operasyonun Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Leon Panetta'nın diğer istihbarat yetkilileriyle birlikte Virginia Langley'de CIA'in merkezindeki konferans odasında naklen izlediğini anlattı.

"Operasyonda 'başarı' sözcüğü iletildiği anda konferans odasındaki CIA yetkilileri güçlü alkış kopardı" diyen aynı yetkili, Bin Ladin'in DNA testlerinin sonuçlarının da birkaç gün içinde alınabileceğini söyledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir