BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore konusunu noktalayamadı

Konsey, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin ardından yaptığı acil toplantısında somut bir karar alamadı, toplantılara devam edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin ardından yaptığı acil toplantısında somut bir karar alamadı, ancak Konsey toplantılara devam etmeyi kararlaştırdı.

Konseyin dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin füzeyi uzaya fırlatmasının ciddi bir durum yarattığını belirterek, Konsey'in, Kuzey Kore'ye vereceği uygun yanıtı belirlemek amacıyla danışma toplantılarına devam edeceğini bildirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin füzeyi fırlatmasının başlı başına BM Güvenlik Konseyi'nin 2006 yılında aldığı 1718 sayılı kararı ihlal ettiğini, bu kararın Kuzey Kore'nin nükleer programını askıya almasını istediğini ve bu tür denemeleri yasakladığını hatırlattı.

Rice, danışma toplantılarının devam edeceğini belirterek, ABD'nin, Konsey'in bu gelişme karşısında yeni bir karar kabul etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Japon Büyükelçi Yukio Takasu da ABD ile aynı düşüncelerde olduklarını belirterek, Kuzey Kore'nin bu hareketiyle sadece Japonya'nın ve komşularının değil, tüm dünyanın güvenliğini tehdit ettiğini, dolayısıyla Konsey'in bu durum karşısında Kuzey Kore'ye "açık, güçlü ve ortak" yanıt vermesi gerektiğini kaydetti.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Yesui Zhang ise tarafları ılımlı davranmaya davet ettiklerini ve Konsey'in tepkisinin de aynı şekilde "dikkatli ve orantılı" olması gerektiğini ifade etti.