BM, Rusya-Gürcistan çatışmasını görüştü

Gürcistan'ın isteği doğrultusunda Fransa, ABD ve İngiltere'nin öncülüğünde yapılan toplantıda bir sonuç çıkmadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyinin acil olarak toplanıp Gürcistan-Rusya çatışmasını görüştüğü toplantıdan bir sonuç alınamadı. 

Gürcistan'ın isteği doğrultusunda Fransa, ABD ve İngiltere'nin öncülüğünde toplanan Konsey, Fransa tarafından hazırlanan ve Rusya'nın derhal ateşkese uymasını isteyen karar tasarısı üzerinde uzlaşma sağlayamadı. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, "iki taraf arasında varılan ateşkes anlaşmasına tamamen ve derhal uyulmasını, Rus birliklerin derhal çekilmesini ve Gürcü birliklerin de çatışmaların çıkmasından önce bulundukları mevzilere dönmesini" isteyen tasarının AB tarafından desteklenen ateşkes anlaşmasındaki tüm hükümleri taşımadığını belirterek Fransa'nın tasarısının "Rusya'ya karşı ön yargılı ve yetersiz" olduğu görüşünü savundu. 

Çurkin, Rus birliklerinin 22 Ağustos tarihinde Gürcistan topraklarından çekilme niyetinden söz ettiği konuşmasında "Gürcü kuvvetler de mevzilerine çekilmeli ve barış gücü askerlerimize bir daha saldırılmayacağı güvencesi verilmeli" dedi. 

Toplantıda Fransız, Amerikalı, Gürcü ve İngiliz temsilciler ise Rusya'nın Gürcistan'ın topraklarından çekilmesi gerektiğini belirttiler. Gürcistan'ın BM Daimi Temsilcisi Irakli Alasania "Gürcistan toprakları Rus askeri güçleri tarafından işgal edildi ve bu güçler ülkemi harap etmeye kararlı" diye konuştu. Alasania ateşkesin BM Güvenlik Konseyi kararıyla desteklenmesini istedi. 

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff konuşmasında Rusya'nın askeri operasyonlarının devam ettiğini belirterek bu operasyonların Gürcistan'ın sivil altyapısına zarar verdiğini ve insani yardım çalışmalarını engellediğini söyledi. 

Konseyde veto hakkı bulunan Rusya'nın karar tasarısına karşı çıkması dolayısıyla tasarı oylamaya sunulmadı ve toplantı sonuçsuz kaldı.