BM, Somalili korsanlara karşı önlemlerini açıklayacak

Ban Ki-mun, "Yakında bu tür korsanları tutuklamak ve adalete teslimle ilgili maddeleri açıklayacağım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "(Korsanlık) uluslararası deniz nakliyatına darbe vurmaktadır ve ülke içinde de krize katkıda bulunmaktadır" dedi.
"BM İstanbul Somali Konferansı"nın açılışında konuşan Ban Ki-mun, davetlilerin konferansa katılımlarıyla Somali hükümetine ve halkına olan desteklerini gösterdiklerini belirterek, bu desteğe de ihtiyaçları bulunduğunu söyledi.
Ban Ki-mun, Türk hükümetine de toplantıyı düzenlediği için teşekkür ederek, "Türkiye en zorlu uluslararası sorunlara da katkıda bulunmayı arzu ettiğini bu şekilde göstermektedir" diye konuştu.
Somali'nin dost ve komşu ülkelerine barış sürecine yaptıkları katkılardan dolayı şükranlarını sunan Ban Ki-mun, "Somali'de gerçekten büyük bir kriz yaşanmaktadır. Ülke, 20 yıldır bütün kaynaklarını, topraklarını bitiren bir çatışma süreci yaşamıştır. Bu durum yüz binlerce yetim, öksüz yarattı, halk büyük darbe almıştır" diye konuştu.
Ban Ki-mun, herkesin daha fazla gayret göstermemesi durumunda Somali'de barışın gerçekleşemeyeceğini savunarak, "Bugün bir değişimi başlatıyoruz. Somali'nin karşısındaki zorlukları gözden geçireceğiz ve karşımıza ne tür fırsatlar çıkıyor, yardım için ona bakacağız" dedi. 
Bazı gözlemlerini dile getiren Ban Ki-mun, şöyle devam etti:
"Somali'nin bazı bölgelerinde aşırı uçların da ülkeye cezbedildiği bir çatışma ortamı var. Bu Somali için bir tehdit, komşuları ve diğer ülkeler için de. 3,2 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 40'ından fazlası yardıma muhtaç durumda. Bunlardan 1,4 milyonu yerlerinden edilmiş kişilerdir. Uluslararası toplum, elinden gelen her şeyi yaparak, bu halkın ihtiyacı olan yardımın ellerine geçmesine yardımcı olsunlar."
Ülkede yaşanan korsanlık sorununa da değinen Ban Ki-mun, şunları kaydetti:
"Bir de yeni bir olay olarak korsanlık çıkmıştır. Bu, uluslararası deniz nakliyatına darbe vurmaktadır, ülke içinde de krize katkıda bulunmaktadır. BM, korsanlıkla mücadele için bazı çalışmalar yapmaktadır. Güvenlik Konseyi bu konuda kararlar almıştır. Yakında bu tür korsanları tutuklamak ve adalete teslimle ilgili maddeleri açıklayacağım. Korsanlık yaptığı konusunda görüş bulunduğu takdirde neler yapılabileceğini bu şekilde görebileceğiz.
Saldırılar halen devam etmekte, hatta artmaktadır. Bazı Somalililer ülkelerindeki değişime karşı geliyorlar, ama ideolojik olarak değil, bunlar şu andaki anarşiden çıkar sağladıkları için. Gerçekten zor durumda olan halkın gelişmelerine de engel oluyorlar. Bunlar, bizim Somali'ye bazı konuları halletmek ve hukukun üstünlüğünü getirmek için gayret etmemizi gerektiren durumlar." 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, "Cibuti Anlaşması"nın eski düşmanları bir araya getirerek, geçici bir hükümet kurma imkanını verdiğini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu hükümet, bütün zorluklara rağmen devam edebilmektedir, aşırı uçların saldırılarına rağmen barış ve uzlaşmaya adanmış bir şekilde çalışmaktadır. Bu, diğer karşıt grupların takip edebileceği çalışmalara bir örnek olmalıdır. Dünyayı rahatsız eden savaş döngüsünü de önlemeye çalışma, geçici hükümetin çalışmalarına dayanmaktadır. Uluslararası topluluk eğer şimdi hareket ederse bir fark yaratabiliriz. Bu toplantı bir fırsattır."
Somalili yetkililere de seslenen Ban Ki-mun, "Yetkililer, bu konuda birlikte çalışmaya ve aşırılıkla mücadelede, diğer unsurlarla birlikte çalışmaya devam etsinler. Onlar için mücadele eden güvenlik kuvvetlerinin aylıklarını ödesinler, güvenlik kuruluşlarını güçlendirsinler. İşte bu 'Cibuti Anlaşması'nın üç ayığından ikisini gerçekleştirecektir, yani politik olarak uzlaşma ve güvenliği temin etme" dedi.
Ban Ki-mun, Somali iş dünyasına da büyük görevler düştüğünü vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülke içinde olsun veya diasporada olsun, bu kesimdeki insanlar barış sürecinde anahtar rol oynayabilirler. En önemli yatırım fırsatlarından biri Somali halkına istihdam yaratmaktır,özellikle gençlere iş imkanı vermektir. Onların aşırı gruplara, silahlı gruplara ve korsanlara katılmalarını bu şekilde önleyebiliriz. Somali kıyılarındaki balıkçılık ve diğer faaliyetler şeffaf bir şekilde yürütülerek, kıyıda yaşayan toplumlara yardımcı olunur.
Somali'ye toparlanması için yardım etmek gerçekten zorlu bir olay, ama aşılamayacak bir zorluk değil. Mutlaka başarılı olmak durumundayız. Bu toplantı güçlü bir ümit sinyalini, bizim kendimizi bu konuya adadığımızın sinyalini veriyor. 20 yıldır çatışma içinde olan bir ülkeye bir gecede barış gelmez. Gerçekten büyük gayret, sürdürülebilir bir strateji gerektirmektedir."
Gelecek ay Somali'nin özerk bir ülke olmasının 50. yılının kutlanacağını anımsatan Ban Ki-mun, "Bu yıl dönümünde biz de kararlılığımızla ve birlikte hareket edeceğimizi belirterek, Somali'ye kalkınması için yardımcı olalım" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir