BM, Türkiye-İran nükleer anlaşmasından umutlu

Ban Ki-mun, Türkiye'nin, İran'ın nükleer programıyla ilgili krizin barışçıl yollarla çözümü için "önemli bir girişimde bulunduğunu" belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin, İran'ın nükleer programıyla ilgili krizin barışçıl yollarla çözümü için "önemli bir girişimde bulunduğunu" belirterek, "Bu ve diğer girişimlerin, müzakereyle çözüme açık kapı bırakmasını umuyoruz" dedi.

Ban Ki-mun, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) da konuyla ilgili kurumsal değerlendirmesini yapacağını kaydederek, Türkiye ve BM'nin diyalog ve barış için birlikte çalışmaya devam etmesinin önemli olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, konferans vermek üzere geldiği Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Güney Yerleşkesi Albert Long Hall'de öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı.

Türkiye'nin BM bütçesine katkıda bulunan ilk 25 ülke arasında olduğunu ifade eden Ban, "Diplomasiniz enerjik, yaratıcı ve ilkeli... En önemlisi, sonuç alıyorsunuz" diye konuştu.

Ban Ki-mun, geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yaptığı ziyarete değinerek, Erdoğan'ın Yunanistan'da "gerçek bir liderlik sergilediğini" kaydetti. BM Genel Sekreteri, "Çabalarınız istikrarlı bir komşuluk ilişkisi, Akdeniz'in refahı için ortak bir alan yaratıyor" dedi.

Türkiye'nin bölgede ve dünyada çok önemli ve olumlu bir etkisi olduğunu vurgulayan Ban, küresel ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğini, krizden çıkışın başlamış olmasına rağmen bunun istihdama henüz bir katkısı olmadığını söyledi.

Türkiye'nin sosyal sorunlarla da karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Ban, yine de Türk şirket ve bankalarının ayakta kaldığını ve krize karşı koyduğunu belirtti.

"Siz bütün bunlara rağmen zordaki ülkelere yardımı artırdınız" diyen Ban, Türk sivil toplum kuruluşlarının Afganistan, Pakistan, Irak gibi ülkelerde okullar, Türk inşaat firmalarının kalkınan dünyada yollar ve altyapı inşa ettiğini söyledi.

Ban Ki-mun, bütün bu çalışmaların, gelecek ay Kanada'da yapılacak G-20 zirvesinde Türkiye'nin "elini güçlendireceğini" kaydetti.

Ban, Türkiye'nin küresel konularda güçlü bir şekilde söz söyleme hakkını kazandığını belirterek, "Sesinizi güçlü ve net bir şekilde duyurun. Barış ve güvenlik konusunda da sesinizi duyurun" dedi.

Kıbrıs'taki çözüm arayışları

 

Kıbrıs'ta 35 yıllık bölünmüşlüğün ortadan kaldırılmasında, Türkiye'nin önemli bir rol oynayabileceğini belirten Ban, Kıbrıs'ta taraflar arasındaki görüşmelerin gelecek hafta içinde başlayacağını ve bu kritik zamanın elden kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

Konuşmasında Medeniyetler İttifakı projesine de değinen Ban, Türkiye'nin tarihi ve gelecek vizyonunun birleşiminin Medeniyetler İttifakı'nı doğurduğunu, bunun hoşgörü ve karşılıklı saygıyı desteklerken, aşırılığa ve hoşgörüsüzlüğe karşı bir duruş sergilediğini söyledi.

Türkiye'nin uzun yıllar boyunca sağlam bir demokrasi inşa ettiğini, ekonomik, sosyal ve politik hayatın tüm alanlarında modernliğin etkilerinin görüldüğünü kaydeden Ban, Türkiye'nin de diğer ülkeler gibi her zaman bir sonraki adımın ne olacağı konusunda hemfikir olmasının mümkün olmadığını, ancak önemli olanın, tartışmaların demokratik kurallar çerçevesinde devam etmesi olduğunu ifade etti.

Toplumların güçlerinin hoşgörü, eşitlik, ifade özgürlüğü, kültürel çeşitlilik, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi kavramlara bağlılığıyla ölçülebildiğini anlatan Ban, Türkiye'nin seçtiği yolun her zaman kolay olmayabileceğini ancak doğru yol olduğunu ve bu yolda yalnız olmadığını belirtti.

Ban, Güney Koreli olması dolayısıyla Türkiye'yle özel bağlarının bulunduğunu ifade ederek, Türklerin 60 yıl önce BM'nin çağrısına ilk cevap verenler arasında yer aldığını ve askerlerini Kore savaşına gönderdiğini kaydetti.

Konuşmasını Türkçe "Teşekkür ederim" sözüyle tamamlayan BM Genel Sekreteri konuşmasının sonunda öğrenciler tarafından uzun süre alkışlandı. Ban Ki-mun'a, üniversitede bulunduğu sürece Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Arat eşlik etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir