BM'de, ABD'den İran tepki

ABD, İran'ın dönem başkanlığı sürecinde Silahsızlanma Konferansı toplantılarına elçi göndermeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK - ABD, 27 Mayıs'ta dönem başkanlığını İran'ın üstleneceği BM Silahsızlanma Konferansı toplantılarına elçi göndermeyeceğini bildirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisiliği Basın Sözcüsü Erin Pelton, yaptığı yazılı açıklamada İran'ın 27 Mayıs-23 Haziran arasında BM Silahsızlanma Konferansı'na dönem başkanlığı yapacak olmasını "talihsiz ve yakışıksız" olarak niteledi.

ABD'nin, silah ya da yaygın insan hakları ihlalleri nedeniyle "BMGK ambargosu altındaki ülkelerin sembolik de olsa BM örgütlerinde başkanlık yapmaması gerektiğini düşündüğünü" vurgulayan Pelton, İran'ın sembolik de olsa dönem başkanlığı yapacak olmasının BM Silahsızlanma Konferansı'nın hedef ve amaçlarına ters olduğunu savundu.

Pelton, İran'ın dönem başkanlığında büyükelçi seviyesinde düzenlenecek Silahsızlanma Konferansı toplantılarına ABD'nin katılmayacağını bildirdi.

Türkiye'nin de aralarında olduğu 65 ülkenin üye olduğu Cenevre merkezli Silahsızlanma Konferansı, 1979 yılında kuruldu. Konferansın yıllık 10 ve 7'şer haftalık üç oturumunda silahsızlanma konuları müzakere ediliyor. Üyelerin dönüşümlü başkanlık ettiği toplantılarda her üye oturumların 4 haftasına başkanlık yapıyor.