BM'de gündem Suriye

BM'de bugün açılışı yapılacak Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi Zirvesi ile başlayacak üst düzey toplantılar, birçok ülkenin liderini New York'ta toplayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Genel Kurulu'nun 70. Dönem Genel Görüşmeleri ve Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi Zirvesi toplantıları için New York'a gelecek birçok ülkenin lideri, Suriye'de dört yılı aşan iç savaş, sığınmacı krizi, DAEŞ ve terör, iklim değişikliği gibi sorunlara diplomatik çözüm bulmaya çalışacak.

Toplantılar kapsamında bugün başlayacak Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi Zirvesi'ne Papa Franciscus da katılarak konuşma yapacak. Zirve'de 2030 yılı için belirlenen 17 hedef, liderler tarafından oylanacak. 

Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi Zirvesi'nin son günü olan pazar günü ABD Başkanı Barack Obama BM Genel Kurulu'na hitap edecek.

28 Eylül'de başlayacak Genel Kurul Genel Görüşmeleri'nin ilk gününde de önemli konuşmalar olacak. Açılış konuşmalarının ardından Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Küba Devlet Başkanı Raul Castro Genel Kurul'a hitap edecek liderler arasında yer alıyor.

Obama-Putin görüşmesi

BM toplantıları sırasında sonucu merakla beklenen görüşmelerden biri, Obama ile Putin arasında gerçekleşeceği belirtilen görüşme. Bu toplantıda özellikle Suriye konusunda iki liderin önemli kararlar alabileceği kaydediliyor. Ele alınması beklenen diğer bir konular ise Ukrayna'daki gelişmeler, terör ve DAEŞ tehdidi.

Başkan Obama, toplantılar kapsamında terör ve yabancı savaşçılarla mücadele zirvesi gerçekleştirecek. Bu toplantıya Türkiye'nin de aralarında olduğu 100'den fazla ülke davet edildi.

Suriye konusunda terörün ve Beşşar Esed'in durumunun yanında liderlerin gündeminde olacak bir konu da Avrupa'ya doğru ilerleyen Suriyeli sığınmacılar olacak. Libya ve diğer çatışmalardan kaçıp Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan sığınmacılar konusu da ele alınacak.

Filistin bayrağı BM önüne asılıyor

Bu yılki Genel Kurul toplantıları Filistin için önemli bir gelişmeye de şahitlik edecek. BM'de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde olan Filistin'in bayrağı, 30 Eylül'de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı törenle BM'de göndere çekilecek.