BM'de silah ticareti çatlağı

Latin Amerika ve Karayipler'den 11 ülke, BM Konvansiyonel Silahlar Kaydı'nın anlaşmada temel alınmasına karşı çıkmak için ortak açıklama yayımladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan (BM) Silah Ticareti Anlaşması'nın silahların ciddi insan hakları ihlalleri için kullanılabileceği ülkelere satışını önleyemeyeceğini ileri sürdü.
 
Örgüt tarafından yapılan açıklamada, savaş suçları, insanlık karşıtı suçlar ve soykırım işlenen ülkelere silah satışına yasak getiren anlaşma son derece olumlu bir adım olarak nitelendi.
 
Silahların çatışmalar dışında insanların öldürüldüğü, kaçırıldığı ve işkenceye maruz kaldığı ülkelere de satıldığını anımsatan örgüt, anlaşmanın bu ülkelere silah satışıyla ilgili herhangi bir madde içermediğini belirtti.
 
Bu arada BM Genel Merkezi'nde 193 üye ülkeden delegelerin katılımıyla düzenlenen konferansta masaya yatırılan Silah Ticareti Anlaşması'nda yapılan değişiklikler, bazı ülkelerin tepkisini çekti.
 
Latin Amerika ve Karayipler'den 11 ülke, ortak açıklama yayımlayarak satışına kısıtlama getirilen silahlar için BM Konvansiyonel Silahlar Kaydı'nın temel alınmasını eleştirdi.
Meksika Uluslararası İlişkiler Bakan Yardımcısı Juan Manuel Gomez Robledo tarafından BM'ye sunulan ortak açıklamada, hafif silahları içermeyen BM Konvansiyonel Silahlar Kaydı'nın temel alınmasının, anlaşmada ciddi yasal boşluklara yol açacağı belirtildi.
Cephanelik satışı ile ilgili düzenlemeler ise konferansta en çok tartışılan konu oldu.
Bazı ülkeler silah satışında uygulanan kısıtlamaların cephanelik satışı için de uygulanması gerektiğini savunurken ABD, anlaşmaya cephaneliklerin eklenmesine karşı çıkıyor.
 
Anlaşmanın cephanelikle ilgili kısmına üye ülkelerden ihraç ettikleri cephanelikleri "ateşlenen ya da fırlatılan" olarak tanımlamalarını isteyen bir madde eklendi.
BM Silah Ticareti Anlaşması, kabul edilmesi durumunda donanma gemilerinden saldırı helikopterlerine, tabancalardan otomatik tüfeklere tüm konvansiyonel silahların yaklaşık 70 milyar doları bulan yıllık satışlarını kontrol altına alan ilk küresel anlaşma olacak.
 
Hafif ya da ağır tüm konvansiyonel silah türlerinin sınır ötesi transferine yeni standartlar getiren anlaşma, silah ambargosunu ihlal eden, soykırım, savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işleyen ülkelerin konvansiyonel silah alış ve satışını da yasaklıyor.
Genel Kurul'da kabul edilmesi durumunda anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için üye ülkelerin parlamentoları tarafından da onaylanması gerekiyor.