BM'den 6 generale yaptırım kararı

BM Güvenlik Konseyi, Güney Sudan'da 1,5 yıldır süren iç savaşta binlerce kişinin öldürülmesinde sorumluluğu olduğu belirtilen 6 generale yaptırım uygulama kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Güvenlik Konseyi, Güney Sudan'da 1,5 yıldır süren iç savaşta binlerce kişinin öldürülmesinde sorumluluğu olduğu belirtilen 6 generale yaptırım uygulama kararı aldı.

Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile darbe teşebbüsü suçlamasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar arasındaki mücadele nedeniyle yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti ya da evlerini terk etmek zorunda kaldı.

BM Güvenlik Konseyi, sivillere yönelik hak ihlallerinin yaşandığı ülkede, Hükümet tarafından üç, Machar yanlısı üç olmak üzere 6 general hakkında, seyahat yasağı ve varlıklarının dondurulması kararı verdi. 

Konsey daha önce aldığı kararda Güney Sudan için yaptırım mekanizması kurmuş ancak listeye kimseyi eklememişti. Son kararla generaller Marial Chanuong Yol Mangok, Gabriel Jok Riak, Santino Deng Wol, Simon Gatwech Dual, James Koang Chuol ve Peter Gadet yaptırımlar listesine alındı.

BM Güney Sudan Misyonu'nun (UNMISS) iki gün önce açıkladığı raporda, ordu ve bağlı grupların sivilleri öldürdükleri, evleri ve işyerlerini yağmaladıkları, köyleri tahrip ettikleri, 100 binden fazla kişiyi göçe zorladıkları belirtilmiş, çok sayıda kadın ve kızın tecavüze uğradığı bazılarının ise evlerinde diri diri yakıldığı kaydedilmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te, eski yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlamasının ardından şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, o tarihten bu yana hükümete bağlı birlikler ile Machar yanlısı gruplar arasında çatışmalar aralıklarla devam ediyor.

Çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybetti, 2 milyon kişi ya ülke içinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı. BM, ülkede yaklaşık 2,5 milyon kişinin açlık tehlikesi altında olduğunu tahmin ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir