BM'den Myanmar'a Rohingya uyarısı

BM Genel Kurulu, Myanmar'a, Rohingya Müslümanlarına vatandaşlık ve ülke içinde serbest dolaşma haklarını verme çağrısı yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Genel Kurulu, Myanmar'daki insan hakları ve Rohingya Müslümanlarının durumuna ilişkin sunulan tasarıyı kabul etti. 

Bağlayıcılığı olmayan, ancak Myanmar hükümetine yönelik uluslararası baskıyı artırma işlevi bulunan tasarıda, dini ve etnik azınlıkların haklarının eşitlik temelinde sağlanması istendi. 

Rohingya Müslümanlarının vatandaşlık haklarının verilmesi de istenen kararda Müslümanların ülke içinde serbest dolaşımı ve sosyal ve ekonomik aktivitelerde yer almalarına izin verilmesi talep ediliyor. 

Myanmar, Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan yaklaşık 1,3 milyon Rohingya Müslümanının vatandaşlık hakkını, illegal Bangladeş göçmeni oldukları iddiasıyla vermiyor. Eyaletteki Budist fanatiklerin zulmüne maruz kalan Rohingyalar 2012'de yeniden başlayan şiddet dalgası nedeniyle evlerinden edildi. 

Yaklaşık 140 bin Müslüman, evlerini terk ederek derme çatma kamplarda yaşamaya ya da komşu ülkelere sığınmaya çalışıyor. Myanmar hükümeti azınlıkların durumlarını iyileştirmek için hazırladığını öne sürdüğü "eylem planını" ise henüz açıklamadı. 

Tasarı daha önce BM Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu olan 3. Komitesi'nde kabul edilmiş ve Genel Kurul'a gönderilmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir