BM'nin kriz zirvesi ertelendi
Birleşmiş Milletler'in Haziran ayının başında yapılması planlanan ekonomik kriz zirvesi 24-26 Haziran'a ertelendi.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Kurulu'nda Haziran ayının başında yapılması planlanan ekonomik kriz zirve toplantısı 24-26 Haziran tarihlerine ertelendi.
BM'nin 192 ülkesinin yüksek düzeyde temsilcilerinin katılması beklenen ve dünyada yaşanan mali ve ekonomik kriz, krizin kalkınmaya olan etkisi ve çözüm yollarının tartışılacağı toplantının 1-3 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanmıştı.
BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'Escoto Brockmann'ın sözcüsü tarafından gazetecilere verilen bilgiye göre, BM ülkeleri zirve sonunda kabul edilmesi beklenen bildiri taslağının halen tartışıldığını belirterek, müzakereler için zaman tanınmasını istediler. Bu talep doğrultusunda BM Genel Kurulu bugün, zirveyi 24-26 Haziran tarihlerine erteledi.
Zirvenin fikir babası Genel Kurul Başkanı Brockmann, konuyla ilgili bir açıklama yaparak bildiri taslağı üzerindeki müzakerelerin en geç 15 Haziran tarihinde tamamlanmasını istediğini belirtti.
Zirvede "dünyada mali sektörde yeniden güven ve ekonomik büyüme sağlama, istihdamı arttırma, yoksulları koruma, küresel ticaretin ve yatırımların teşvik edilmesi, sürdürülebilir ekonomik toparlanmaya geçilmesi, küresel mali ve ekonomik sistemin reform edilmesi" gibi konular ele alınacak.
Nikaragua'da eski Sandinista yönetiminde 11 yıl dışişleri bakanlığı yapan 76 yaşındaki Katolik rahip Brockmann, geçen yıl Genel Kurul başkanlığına seçilmesinden bu yana, dünyada yeni bir ekonomik ve mali sistemin kurulması gerektiğini belirterek kapitalist düzenin ihtiyaçlara yanıt vermediği görüşünü savunuyor.
Özellikle eski ABD Başkanı George W. Bush yönetimine ve İsrail'e yönelik eleştirileri nedeniyle BM'de Batılı çevrelerce pek sevilmeyen Brockmann'ın liderliğinde düzenlenecek ekonomik kriz zirvesine, Batılı devletlerden hangi düzeyde katılım olacağı merak ediliyor.