BOE: Ekonomik düzelme yavaş olacak

İngiltere Merkez Bankası Başkanı King, İngiliz ekonomisinin muhtemelen yeniden büyümeye başladığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, İngiliz ekonomisinin muhtemelen yeniden büyümeye başladığını ancak, düzelmenin yavaş olacağını söyledi.

King, parlamentonun Hazine Komitesi'nde yaptığı konuşmada, "Üretimdeki düşüş açıkça sonuna geldi ve çok küçük olumlu büyüme işaretleri görmeye başladık" dedi.

İngiltere ve dünyada büyümedeki toparlanmanın, daha önce üretimdeki keskin düşüşle karşılaştırıldığında çok küçük olacağını ifade eden King, "bu yüzden, üretim daha önce bulunduğu seviyelere dönmeden önce gidilecek uzun bir yol var" diye konuştu.

King, enflasyonun muhtemelen gelecek yıl oynaklığını sürdüreceğini ve hedefin üzerine çıkmadan şimdiki seviyesinin aşağısına ineceğini de kaydetti.

Bu arada enflasyon, Ağustos ayında gıda fiyatları ve enerji fiyatlarının düşmesi nedeniyle yüzde 1,6'ya geriledi. Temmuz ayında bu oran yüzde 1,8 olmuştu.

Böylece enflasyon, Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin altına ve enflasyonun yüzde 1,6 olduğu Ocak 2005'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan, İngiltere Başbakanı Gordon Brown, "Bazı finans kurumlarının prim kültürünü sürdürmelerinden ya da genişletmelerinden dehşete düştüm" dedi.

Dün, ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın çöküşünün yıldönümünde BBC'ye konuşan Brown, finans kurumlarının eski alışkanlıklarına geri dönmek istemesinin ya da bunları sürdürmesinin yanlış olduğunu, "bankalarda bitirilmemiş işleri" halletmek için küresel faaliyet gerektiğini söyledi.

Küresel düzenleme dahil, finans sektörünü temizlemenin gerekli olduğunu vurgulayan Brown, 24-25 Eylül'de Pennsylvania eyaletinin Pittsburgh kentinde yapılacak G-20 liderler zirvesinde, primler konusundaki kuralları düzenleme dahil bankaların temizlenmesinde bitirilmemiş işlerin tamamlanması konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Başbakanlığı döneminde kişisel borç seviyesinin yükselmesinden İngilizleri sorumlu tutmanın doğru olmadığını, çünkü insanların borçlarının büyük kısmının bir ev satın almak istemesinden kaynaklandığını ifade eden Brown, ancak bankaların, kredi verecekleri zaman insanlara yaklaşımında daha fazla sorumlu olması gerektiğine işaret etti.