BOE faizi yüzde 0,5'te sabit tuttu

İngiltere Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 0.5'te sabit tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika yapıcıları 8'e karşı 1 oyla faizleri yüzde 0.5'lik rekor düşük seviyede tutma kararı alarak faizleri artırmak için herhangi bir aceleleri olmadığı sinyalini verdi.

BOE özellikle sterlinin eski gücüne bakıldığında işçi maliyetleri üzerindeki baskının yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşabilmek için çok yavaş yükseldiğini ve enflasyonun 2016 yılının baharına kadar yüzde 1'in altında kalacağını belirtti.

İngiltere'de enflasyon Ağustos ayında sıfıra kadar geriledi fakat yetkililer sağlam yerel büyüme ve geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlerin etkilerinin azalacağı beklentileriyle enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 2'lik hedefe yeniden tırmanacağı öngörüsünde bulunuyorlardı.

Birim işgücü maliyeti geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre 2015 yılının ikinci yarısında yüzde 2.2 ile BOE'nin beklentilerinin iki katı üzerinde yükseldi fakat BOE bunun maliyet baskısının gerçek gücünü olduğundan fazla gösterdiğini belirtti.

BOE, "Birim işgücü maliyetindeki artış şu anki seviyesinde devam etmesi durumunda enflasyonun yüzde 2 hedefine istikrarlı bir şekilde ulaşması için gerek olan seviyenin altında kalmış olur" dedi. Para Politikası Kurulu üyelerinden Ian McCafferty çoğunluktan ayrı olarak 0.25 puanlık bir faiz artışı yönünde oy kullanarak, yerel maliyetlerin üzerindeki baskılar göz önüne alındığında enflasyonun büyük ihtimalle banka hedefinin üzerine çıkacağını belirtti.

Finans piyasaları ise ABD'de de istihdamın yavaşlamasıyla beraber İngiltere'de faizlerin 2016 yılı sonunda veya 2017 yılının başlarında artırılmasını bekliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir