BOJ, faiz oranını değiştirmeme kararı aldı

Yüzde 0,1 olan faiz oranını değiştirmeyen banka, Japon ekonomisindeki resesyonun hafiflemeye başladığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Japonya Merkez Bankası (BOJ), Japon ekonomisindeki resesyonun hafiflemeye başladığını bildirdi.

BOJ Para Politikası Kurulu, iki gün süren toplantıda piyasaların beklediği gibi yüzde 0,1 olan faiz oranını değiştirmemeye karar verdi.

Toplantıdan sonra BOJ tarafından yapılan açıklamada, "Japonya'da ekonomideki koşullarda, önemli oranda bozulmadan sonra, kötüleşme durmaya başladı. İhracat ve üretimdeki iyileşme göz önüne alındığında, ekonomi, muhtemelen zamanla düzelmenin açık kanıtını göstermeye başlayacak" denildi.

BOJ, ancak ekonominin halen, "aşağı yönlü yüksek riskle ve deniz aşırı ülkeler ile küresel finans piyasalarındaki gelişmelerden kaynaklı belirsizliklerle" karşı karşıya olduğuna işaret etti.

BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa düzenlediği basın toplantısında, dünyanın ikinci büyük ekonomisini istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Shirakawa, "Merkez Bankası, fiyat istikrarı altında Japon ekonomisini devamlı büyüyen safhaya dönmesine maksimum katkıda bulunacak. Bu arada ilk olarak riskleri halletmeliyiz. Serbest düşüş ve uçurumdan atlama gibi ifadeler var. Bundan böyle biz bu tür bir durumda değiliz" dedi.  

Shirakawa, gayrisafi yurtiçi hasılanın ikinci çeyrekte hızla düzeleceğini bildirdi.

Daiwa Araştırma Enstitüsü'nden ekonomist Hiroshi Watanabe, BOJ'un son açıklamasının, Japon ekonomisinin ihracattaki düzelme ve üretimdeki artıştan ötürü en kötü dönemden çıktığına işaret ettiğini söyledi.

Japon ekonomisi, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 14,2 daralmıştı.