BOJ para politikasını daha da gevşetti

Japonya Merkez Bankası (BOJ) tahvil alımlarını 10 trilyon yen (124 milyar dolar) daha artırarak politikasını gevşetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Ülke ekonomisini deflasyondan kurtarmak isteyen Japonya Merkez Bankası (BOJ), menkul kıymet alım programının büyüklüğünü 10 trilyon yen (124 milyar dolar) ile beklentilerden fazla artırırken, devlet tahvili alımlarında daha uzun vadeyi hedeflediğini açıkladı.

 

 
BOJ devlet tahvillerine ek olarak yaptığı daha riskli menkul kıymet alımlarını da artıracağını belirtti. Söz konusu riskli menkul kıymetler arasında borsada işlem gören fonlar ile ve gayrimenkule dayalı fonlar bulunuyor. Merkez bankası ayrıca aldığı devlet tahvillerinin vadesini üç yıla uzattı.
 
Merkez bankasının borsada işlem gören fonlardan yaptığı alımları artırması Nikkei endeksini desteklerken, merkez bankasının 5 trilyon yen olan beklentilerden daha fazla menkul kıymet alacağını açıklaması yenin dolar karşısında değer kaybetmesini yol açtı. Yen daha sonra kayıplarını telafi etti.
Diğer taraftan BOJ'un yüzde 1 olan enflasyon hedefini 2014 yılında, yani beklentilerden daha önce yakalayabileceğini açıklaması para politikasında bundan sonra yapılacak gevşemelerin bugünkü kadar agresif olmayacağına işaret ediyor.
 
Merkez bankasının iki ay içinde ikinci defa para politikasını gevşetme kararını, hükümetin banka üzerindeki siyasi baskının bir sonucu olarak aldığı düşünülüyor. Japonya'da tüketici fiyatlarının 10 yıldan uzun bir süredir düşüş kaydetmesi, tüketimi daralttığı kadar yeni yatırımlar önünde de engel yaratıyor.
 
BOJ'un politika faizini sıfır ile yüzde 0.1 aralığında tutmaya devam etmesi nedeniyle Japonya'da borçlanma maliyetleri zaten çok düşük seviyelerde bulunuyor. İki yıl vadeli devlet tahvillerinin faizi zaten yüzde 0.1 seviyesinde bulunduğu için uzmanlar menkul kıymet alımı yoluyla piyasadaki para miktarının artırılmasının ekonomiyi destekleyeceğini düşünmüyorlar.
 
Japonya Merkez Bankası (BoJ), varlık satın alma programını 5 trilyon yen artırdı.
 
BoJ yaptığı açıklamada, ekonomik büyümeye destek için varlık satın alma programını 5 trilyon yen (61,8 milyar dolar) artırarak 70 trilyon yene (866,7 milyar dolar) çıkardığını bildirdi. Banka şubat ayında da varlık satın alma programını 10 trilyon yen artırarak 65 trilyon yene çıkarmıştı.
 
BoJ ayrıca yüzde 0 ve yüzde 0,1 aralığındaki gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi.
 
Bu arada Japon hükümeti, sanayi üretiminin mart ayında yüzde 1 arttığını açıkladı.
 
Japon hükümeti, mart ayında sanayi üretiminin şubat ayıyla karşılaştırıldığında yüzde 1 arttığını, bu artışa özellikle otomobil, bilgisayar ve iletişim cihazları üretiminin öncülük ettiğini belirtti.
 
Japonya'nın imalat sektörü zayıf ihracat talebi ve denizaşırı kazançlara zarar veren güçlü yenle mücadele ediyor.
 
Açıklamaya göre, mart ayında ayrıca işsizlik oranı değişmeyerek yüzde 4,5 seviyesinde kaldı.
Mart ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0,5, gıda hariç çekirdek TÜFE ise yüzde 0,2 yükseldi.
 
(Reuters / AA)