BOJ üzerindeki baskı artıyor

Japonya'da makine siparişlerindeki sürpriz düşüş politika gevşetmesi için BOJ üzerindeki baskıyı artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japonya'da makine siparişler temmuz ayında yüzde 3.6 ile üst üste ikinci ay düşerek Merkez Bankası (BOJ) üzerinde ekonomik canlanmayı hızlandırması için daha fazla parasal destek sağlamasına yönelik baskıları artırdı.

Son zamanlarda Japonya'dan gelen düşük veriler özellikle Çin gibi büyük bir ticari partnerin yavaşlama yaşadığı dönemde BOJ'un ekonomik iyimserliğine dair soru işaretlerini artırdı. Makine siparişleri Haziran ayında yüzde 7.9'luk bir gerileme gösterirken, ekonomistler siparişlerin Temmuz'da düşüşün aksine yüzde 3.7 yükseliş göstermesini bekliyorlardı.

Birçok ekonomist BOJ'un istikrarlı bir ekonomik toparlanma sonucu Eylül 2016 itibariyle yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılacağına dair iyimserliği hakkında şüphe duyuyor. Çin'deki yavaşlamanın küresel ekonomik büyümeyi tehdit etmesi ve ihracatın düşmesiyle BOJ'un dış ekonomilere dair daha karamsar bir görünüm ortaya koyması beklense de bankadaki birçok ismin şimdilik daha fazla destek konusunda bekleme yanlısı bir tutum sergiliyor.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda bugün yaptığı bir açıklamada enflasyon hedefine ulaşmanın zamanlamasının petrol fiyatlarındaki hareketlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir
boj