Borçlanma maliyetleri rekor kırabilir

ING, Türkiye, Brezilya ve Meksikayı 'en çok etkilenecek ülkeler' olarak gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Gelişmekte olan piyasaların borçlanma maliyetlerini 'gerçekçi' bulmayan Hollanda merkezli bankacılık grubu ING Groep NV, şirketlerin ve hükümetlerin 760 milyar doları bulan borçlarını ödeme çabalarının yanında artan küresel riskle, söz konusu maliyetlerin rekor seviyelere yükselebileceği uyarısında bulundu.

Rapora göre, son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 6'lık büyüme gören gelişmekte ekonomiler, resesyonla birlikte batılı bankalardan borç almakta zorlanırken, ihracatları azalıyor, yatırımcılar ise daha yüksek getiri vaadeden alanlara yöneliyor. Bu ekonomilerin borçlarını ödeyebilmek için 760 milyar dolarlık borç senetlerini daha ucuza satmak zorunda kalabileceklerine dikkat çeken ING, 2009 içinde ayrıca valörü gelen 1.3 trilyon dolarlık kısa vadeli borç senedi bulunduğunu hatırlattı.

Rusya 40 milyar dolar borcunu ödeyemediği için, gelişmekte olan piyasaların borçlanma maliyetlerini gösteren bir endeks olan EMBI Global Diversified Index 10 puan yükselerek, 1998 Eylülü'nde yüzde 14.22'ye çıkmıştı. Yüzde 5.5 seviyeleri 'ödemelerde aksama' işaretleri olarak yorumlanan endeks, bugünlerde yüzde 6.9 düzeyinde bulunuyor. Uzmanlar, 1990'ların başında ABD'deki konut krizi döneminde yüzde 13'ü gören endeksin, önümüzdeki günlerde yüzde 15'e kadar çıkabileceğini belirtiyorlar.

ING uzmanları, orta ile uzun vadede borçlanma maliyetlerindeki yükselişten en çok etkilenecek ülkeleri Brezilya, Türkiye ve Meksika olarak gösterirken, kısa vadede güvenli görünseler de bozulma riski taşıdıklarını bildirdiler.