Borçlanma planları revize ediliyor

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri borçlanma limitinin yükseltilme planlarını revize ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de borç krizine çözüm bulmak için uğraşan Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri, hazırladıkları plan tekliflerini revize etmeye dönük çalışmalarını tüm hızıyla sürdürürken, tarafların itirazları nedeniyle planların akıbetiyle ilgili kuşkular hakim. Bu arada üst düzey Kongre üyeleri de temerrüde düşmenin önlenmesi için kapalı kapılar ardında ortak zemin yaratmak ve çıkmazı aşmanın yolunu bulmak amacıyla görüşmeler yapıyor.

Federal hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi için sürenin dolacağı 2 Ağustos'a çok az bir süre kalmasına karşın, iki partinin planları üzerinde hala ortak bir zemin yaratılamaması ve tarafların birbirlerinin planlarına yönelttiği itirazlar, uzlaşı çabalarının son dakikaya kadar süreceğinin işaretini veriyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner'ın sunduğu planın Meclis'te oylanmasının, hem parti içindeki muhafazakar kesimin ve Demokratların yönelttiği itirazlar, hem de partiler üstü Kongre Bütçe Ofisi'nin, planın daha önce açıklandığı düzeyde harcama kesintisini sağlamayacağı tespiti üzerine yarına ertelenmesi, soruna hızlı çözüm bulma çabalarında yaşanan çıkmazı daha da derinleştirdi. Boehner, şimdi iki aşamalı planını revize etme üzerinde çalışıyor ve planın revize edilmiş haliyle yarın Temsilciler Meclisi'ne oya sunulması planlanıyor.

Bu arada, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin, kapalı kapılar ardında Boehner'in planının revize edilmiş versiyonunu görüştüğü ve önceki versiyona itiraz eden bazı Cumhuriyetçilerin, planın yeni haline sıcak baktıkları yönünde haberler geliyor.

ABD Başkanı Barack Obama ve Demokratlar ise planın iki aşamadan oluşması ve borçlanma limitini sadece gelecek yılın başına kadar yükseltmesi nedeniyle plana karşı çıkıyor. Obama, Boehner'ın planının öngördüğünün aksine, borç çıkmazının 2012 başkanlık seçimlerinden önce Kongre'de tekrar gündeme gelmesini istemiyor.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid'in hazırladığı ayrı bir plan da aynen Boehner'ın planının uğradığı akıbet gibi, Kongre Bütçe Ofisi'nin, planın bütçe açığından Demokratların açıkladığından 500 milyar dolar daha az kesinti yapacağı tespitine varması üzerine darbe yedi. Demokratlar, borçlanma limitinde en az 2,4 trilyon dolarlık bir artışa gidilmesini ve bu artışın süresinin 2012 başkanlık seçimlerinin sonrasına kadar dolmamasını istiyor.

Üst düzey görüşmeler yürütülüyor

Reuters'ın haberine göre, tüm bunlar olurken, aralarında Boehner, Reid ve Senato'daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell'ın bulunduğu üst düzey Kongre liderleri, yaşanan çıkmazı aşabilmek için görüşmeler yürütüyor.

Haberde, bazı Demokrat Kongre çalışanlarının, Boehner'in planının Temsilciler Meclisi ya da Senato'da reddedilmesi halinde, "tek aşamadan" oluşması nedeniyle Obama'nın da desteğini alan Reid'in planına yönelik desteğin artacağı umudunu dile getirdiği kaydedildi.

İki plan arasında ortak bir zemin yaratılıp yaratılamayacağı sorusu kafaları meşgul ederken, Senato'daki Demokratların lideri Harry Reid'den bu konuda iyimser bir açıklama geldi. Reid, bu iki planın önlerindeki tek seçenek olup olmadığının sorulması üzerine, "Bunların herhangi birini çok kolayca değiştirebiliriz" diyerek, olası bir uzlaşmanın sinyalini verdi. Ancak Reid, Senato'daki Demokratların, Boehner'in planını Temsilciler Meclisi'nden geçse bile reddedeceğini söyledi. Soruna uzun vadeli çözüm getirilmesi üzerinde ısrar eden Demokratlar, kısa vadeli çözümü içerdiği gerekçesiyle Boehner'in planını onaylamıyor.

Yatırımcılar ümitli

Öte yandan, yine Reuters'ın haberinde, borç ve bütçe sorununa hala çözüm bulunmamasına karşın piyasalarda henüz panik işaretinin bulunmadığı, çünkü çok sayıda yatırımcının son dakikada anlaşmaya varılacağı beklentisi içinde olduğu belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı da hükümetin, limitin yükseltilmemesi halinde 2 Ağustos'ta borçlanma imkanından artık yoksun kalacağını ve o tarihten sonra, hükümetin borçlarını ödeyebileceğinin de bir garantisinin olmadığı açıklamasını yaptı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's Başkanı Daven Sharma da ABD Kongresi'ndeki bir komitede yaptığı açıklamada, ABD'nin temerrüde düşeceğini sanmadıklarını, ancak ABD'nin, eğer kredi notunu AAA seviyesinde tutmak istiyorsa borç yükünü azaltmak için güvenilir bir plana sahip olması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetçilerin planı bugün oylanacak

Öte yandan, ABD'deki borç krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ın hazırladığı plan teklifinin bugün Meclis'te oya sunulması planlanıyor.

Boehner, dün parti üyeleri arasında düzenlediği toplantıda, Cumhuriyetçi milletvekillerinden plana destek vermelerini isteyerek, planın, parti olarak istedikleri geniş çaplı harcama kesintilerini hayata geçirebilmek için en iyi fırsat olduğu mesajını verdi.

Planın, 240 Cumhuriyetçi milletvekilinin yer aldığı Temsilciler Meclisi'nden geçebilmesi için 217 oy toplaması gerekiyor. Parti içindeki özellikle muhafazakar Çay Partisi ile bağlantılı bazı üyelerin plana itirazları nedeniyle, oylamanın çekişmeli geçmesi bekleniyor. Meclis'in planı onaylaması halinde, bunun Boehner'in müzakere gücünü artıracağı yorumları yapılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir