Borsası yüzde 33 getiri sağladı

2012'de yıllık bazda Almanya borsası ise yüzde 29 değer kazandı. Sorunlu ülkeler arasında değer kaybeden tek borsa, İspanya borsası oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
İSTANBUL - Küresel kriz ortamının yanı sıra Avro Bölgesi'nde Yunanistan ve İspanya kaynaklı sorunlar 2012 yılının borsalar açısından dalgalı seyretmesine neden oldu. Avrupa'da yıl içinde en çok konuşulan borsalar arasında, yıllık bazda yüzde 33 ile en çok Yunanistan borsası yükseldi, Almanya borsası ise yüzde 29 değer kazandı.
Avro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,2 daraldıktan sonra üçüncü çeyrekte de yüzde 0,1 gerileyerek 4 yıl aradan sonra teknik resesyona girdi. İşsizlik oranı yılın sonlarına doğru yüzde 11,7 ile tarihinin en yüksek düzeyine çıktı.
Küresel merkez bankalarının peş peşe yaptığı parasal genişleme hamleleri izlenirken, Avro Bölgesi Maliye Bakanları'nın gündemini Yunanistan oluşturdu. Şubat ayında Yunanistan'a 130 milyar Avro'luk ikinci yardım paketi kararı alındı. Yıl sonuna doğru ise Yunanistan'ın 49,1 milyar Avro'luk kredi dilimi onaylandı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Temmuz ayında politika faizini yüzde 1'den tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 0,75'e indirdi, mevduat faizini sıfıra düşürdü.
 
Yunanistan borsası yıllık bazda getiri şampiyonu
 
Bu gelişmeler çerçevesinde, Avrupa'nın, sorunlarıyla en çok gündemde olan ülkesi Yunanistan'ın borsası yıllık yüzde 33,4 getiriyle en fazla kazandıran borsa oldu. Avrupa'nın motoru Almanya'nın borsası ise, yüzde 29'luk yükselişle Yunanistan'ın ardından ikinci sırada yer aldı.
Avrupa'da, Fransa borsası yüzde 15,2'lik artışla üçüncü sırayı alırken, dördüncülüğe yüzde 7,8 oranında kazançla İtalya borsası yerleşti.
Finans merkezi İngiltere'nin borsası yüzde 5,8'lik getiriyle beşinci, Portekiz borsası da yüzde 2,9'luk değer artışıyla altıncı oldu.
Yıl içerisinde bankacılık kaynaklı sorunlarla gündeme gelen İspanya ise yüzde 4,6 ile değer kaybeden tek sorunlu ülke borsası unvanını aldı.