Bosna'da sel büyük bir tehlike daha getirdi

Bosna Hersek'in Brçko kenti yakınlarında sel felaketi nedeniyle mayınların yerleri değişti. Yeri değişen bir mayın patladı. Bölge halkı yerleri değişen mayınlar nedeniyle tedirgin

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÇKO - Bosna'daki sel felaketi beraberinde önemli bir tehlike daha getirdi. Bosna'nın Brçko kentinde yerleri değişen mayınlardan biri patladı. Olayda ölü ya da yaralı olmazken Bosna halkı yerleri değişen mayınlar nedeniyle uyarıldı.

Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi (BH MAC) tarafından yapılan yazılı açıklamada, sellerden en fazla etkilenen Brçko kentine yakın bir mayının infilak ettiği, olayda ölü veya yaralı olmadığı açıklanırken, vatandaşa sel ve toprak kaymaların meydana geldiği bölgelerde gördükleri şüpheli cisimleri en kısa sürede polise ihbar etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, Belçika'dan gelen ekipler ile birlikte savaş esnasında cephe bölgesi olan ve son sellerde büyük hassar gören Doboy ve Maglay bölgelerinin insansız hava aracı ile çekileceği ifade edildi. BH MAC görevlilerin sahada çalışmalarına devam ettiği bildirilen açıklamada, mayıs ayının sonuna kadar havadan çekimlerin yapılacağı ve mayın arazileri için yeni haritalarının çizileceği bildirildi.

220 bin mayın olabilir

Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş sırasında araziye yerleştirilen ve bugüne kadar temizlenemeyen mayınların, bölgede son bir haftadır etkisini sürdüren sel ve toprak kaymaları nedeniyle yer değiştirmesi konusunda vatandaşlar uyarılmıştı.

Bosna Hersek'te, 1992-1995 yıllarındaki savaşı sırasında 13 bin farklı bölgeye yaklaşık 220 bin mayın döşendiği tahmin ediliyor. Mayınlı arazilerinin 2019 yılına kadar temizlenmesini öngören Bosna Hersek'in, bu iş için yılda 40 milyon euro bütçe ayırması planlanıyor. Ancak yeterli para olmadığı için bu mayınlı arazilerin bir çoğu hala temizlenemedi. Mayınlı arazilerden dolayı bugüne kadar 237'si çocuk, binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir