BP, kuyuyu bugün kapatmayı deneyecek

Patlamanın meydana geldiği tarihten bu yana yaklaşık 5 milyon varil ham petrol denize aktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- İngiliz British Petrolium (BP) petrokimya şirketi, çevre felaketine yol açan kuyuyu temelli kapatmak için 73 tonluk kapak  altına ağır çamur ve çimento basma işleminin, bugün yapılacağını açıkladı. BP'nin Başkan Yardımcısı Kent Wells, "static kill" adı verilen işlemle ilgili yaptığı açıklamada, dün kuyuyu çimentolamak için enjeksiyon denemeleri yapılacağını, sonuçların değerlendirileceğini ve gereken düzeltmelerden sonra yarın "static kill"in başlatılacağını söyledi.

Wells, bu işlemin bugün bütün gün sürmesinin beklendiğini, çarşamba gününe de sarkabileceğini sözlerine ekledi.

İngiliz şirketi mühendislerinin üzerinde günlerdir çalıştığı ve "static kill" adını verdikleri bu operasyonda, kaçağın bulunduğu kuyuya bir su ve katı madde karışımı verildikten sonra alanın çimentoyla tamamen kapatılması amaçlanıyor.

5 milyon varil petrol denize aktı

Patlamanın meydana geldiği tarihten bu yana yaklaşık 5 milyon varil ham petrol denize aktı.

ABD Jeolojik Araştırma Kurumu ve Enerji Bakanlığı idaresinde görev yapan bir bilimadamları grubu, BP'ye ait kuyudan şu ana kadar 4,9 milyon varil civarında petrolün Meksika Körfezi'ne aktığını, BP'nin sızan petrolü kontrol altına alma çabası çerçevesinde kullandığı çeşitli stratejiler yoluyla bunun 800 bin varilinin toplanabildiğini belirtti.

Amerikalı bilimadamlarının açıkladığı bu son veriler, felaketin, 1979 yılında Meksika'nın Campeche Körfezi'ndeki Ixtoc 1 kuyusunun patlaması sonucu 3,3 milyon varil petrolün denize yayıldığı çevre faciasının boyutunun geride bırakarak, dünyada denize en fazla miktarda petrol sızıntısına yol açan kaza olarak tarihe geçtiğini ortaya koyuyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir