Brezilya 9. kez faiz artırdı

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya faizi 9'uncu kez artırarak yüzde 10.75'ten yüzde 11'e yükseltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAO PAULO - Brezilya dünyanın en uzun süreli sıkılaştırma döngüsünün sonuna geliyor olabileceğinin sinyalini verdi ve borçlanma maliyetlerini 9. toplantısında da artırdı. 

Bankanın başkan Alexandre Tombini liderliğindeki yönetim kurulu politika faizini, Bloomberg anketine katılan 57 ekonomistin de öngördüğü gibi yüzde 10.75'ten yüzde 11'e yükseltti. Politika yapıcılar 1 seneden kıza zamanda borçlanma maliyetlerini 375 baz puan yükseltti.

Banka Şubat'taki son toplantısında faiz artışlarının hızı yarıya indirilerek, sıkılaştırmanın sonlandırabileceğinin sinyalini verdi. Brezilya geçtiğimiz yıl dünya genelindeki tüm toplam merkez bankalarından daha fazla sayıda faiz artırımı yaparken, artırım seviyesi bakımından önemli ekonomiler arasından yalnızca Türkiye'nin gerisinde kaldı. Politika yapıcıların çabalarına, gelişen piyasalarda Ocak'tan bu yana en çok değerlenen 2. para birimi realdeki güçlenme de yardımcı oldu. 

Bankanın durmak istediği sinyali verdiğini ve oyun planının Mayıs'taki toplantıda durmak olduğunu söyleyen Goldman Sachs Group Inc.'in baş Latin Amerika ekonomisti Alberto Ramos, "Büyük oranda verilerle bağlı olalcak. Eğer veriler kötü sürpriz yapmazsa, duracaklar" dedi.

Politika yapıcılar bugünkü açıklamalarında, önceki açıklamalarındaki "ek faiz artışı olasılığı"na yer vermedi.

Sao Paulo'da en çok işlem gören Temmuz 2014 vadeli kontratların swap oranları 2 baz puan artarak yüzde 10.81'e çıktı. Real, ABD doları karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 2.2689 düzeyine geriledi.