Brezilya ve Arjantin ortak para birimine geçiyor

Güney Amerika ülkelerinden Brezilya ve Arjantin'den herkesi şaşırtan bir karar geldi. İki ülke ortak para birimine geçmeye karar verdi. Yeni para birimi yakında piyasaya sürülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brezilya ve Arjantin’in ortak para birimine geçmek için hazırlık yapmaya başladığı belirtildi. Başlangıçta ikili bir proje olarak başlayan girişimin daha sonra diğer Latin Amerika ülkelerini de davet edecek şekilde genişletilmesi hedefleniyor.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ilk resmi yurt dışı ziyaretini gerçekleştirdiği Arjantin'de Devlet Başkanı Alberto Fernandez ile görüştü.

Arjantin halkından özür diliyorum

Devlet Başkanlığı binası Casa Rosada'da törenle karşılan Lula, Arjantinli mevkidaşı Alberto Fernandez ile bir araya geldi.

Lula, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Arjantin'e yönelik geçmişteki sözlerine ilişkin, "Brezilya'nın eski Devlet Başkanı'nın Fernandez'e yönelik söylediği tüm kabalıklar için Arjantin halkından özür diliyorum." ifadesini kullandı.

Ortak para birimi adımı

Lula, başkent Buenos Aires'te, Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğunun (CELAC) 7’nci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacak.

Öte yandan CELAC zirvesi kapsamında, Brezilya'nın önerdiği ve Arjantin'in desteklediği "Sur" (güney) isimli yeni para birimi planının zirvede tartışmaya açılması bekleniyor.

Yeni para biriminin piyasaya sürülmesi hedefleniyor

Ulusal basınında çıkan habere göre, bölge ülkeleriyle ticaretin canlandırılması ve ABD dolarına bağımlılığın azaltılması amacıyla "Sur" isimli yeni para biriminin piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Başlangıçta ikili bir proje olarak başlayan girişimin daha sonra diğer Latin Amerika ülkelerini de davet edecek şekilde genişletileceği belirtiliyor.