British Airways, American Airlines ve Iberia 'anlaştı'

Üç şirket, Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki uçuşlarda işbirliği yapmak için anlaşma imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz hava yolu şirketi British Airways, ABD'li hava yolu şirketi American Airlines ve İspanyol hava yolu şirketi Iberia, Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki uçuşlarda işbirliği yapmak için anlaştı.

Anlaşmaya göre, üç hava yolu şirketi ABD, Meksika ve Kanada ile Avrupa Birliği, İsviçre ve Norveç arasındaki uçuşlarda ticari işbirliği yapacak. Üç hava yolu şirketi yaptığı açıklamada, ABD Ulaştırma Bakanlığına tekelleşmeye karşı muafiyet başvurusunda bulunacaklarını ve ayrıca AB düzenleyici kurumlarını bilgilendirecekleri bildirdi. British Airways, American Airlines ve Iberia, fiyat ve koltuk kapasitesinde yakın işbirliğinin, bağlantılı seferlerin ve uçuş programlarının düzelmesini sağlayarak müşterilerin yararına olacağını belirtiyor.

American Airlines'ın Başkanı ve üst yöneticisi Gerard Arpey, yaptığı açıklamada, "İşbirliğimizin, rakip havayolları ile etkin biçimde rekabet edebilmemizi garanti edecek ve rekor petrol fiyatları ile artan ekonomik kaygıların üstesinden gelmemizi sağlayacak önemli bir adım olduğuna inanıyoruz" dedi.

British Airways üst yöneticisi Willie Walsh da "bu stratejik işbirliğinin, müşterilerin daha fazla noktaya seyahat etmelerini kolaylaştırarak rekabeti güçlendireceğini" ifade etti.

Rakip firma Virgin Atlantic Havayolları Başkanı Richard Branson, ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain'e yazdığı mektupta, British Airways ve American Airlines arasında bir işbirliğinin, transatlantik güzergahlardaki rekabete ciddi zarar vereceğini savunmuştu.

İki hava yolu şirketi arasındaki yakın işbirliğinin müşteriler için yüksek fiyatla sonuçlanacağını ve Atlas Okyanusu'nun iki tarafında işsizliğe yol açacağını ifade eden Branson, mevcut zorlu ekonomik koşullara en iyi yanıtın birleşme olduğuna inanmanın "çok tehlikeli" olduğunu belirtmişti.