Bu ülke çocuklara ötanaziye onay verdi

Belçika parlamentosu, ötanazi yasasının çocuklara da ötanazi hakkı tanınacak şekilde değiştirilmesini onayladı. Belçikalı doktorlar, yıl içerisinde onlarca vakanın gündeme gelmesini bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- Belçika'da çocuklara ötenazi hakkı tanındı Bazı şartlara bağlı olmak kaydıyla çocuklara, yaş sınırı olmaksızın, ötenazi hakkı tanınmasını öngören yasayı 44 oya karşı 86 oyla kabul eden Belçika Temsilciler Meclisi, dünya çapında bir ilke imza attı.

Hollanda’daki uygulama 12 yaş üstü çocuklara yönelikti

Belçika’da yapılan oylamaya kadar çocuklara ötenazi hakkı tanıyan tek ülke olan Hollanda’daki uygulama 12 yaşın üstündekilere yönelikti.

Belçika'da çocuklara ötenazi için yaş sınırı belirli değil

Belçika’nın kabul ettiği yasanın en tartışılan özelliklerinden birini ise ötenazi hakkı tanınan çocuklar için yaş sınırı belirlenmemiş olması oluşturuyor. Bu sınırın belirlenmemiş olması ise ötenazi uygulanabilmesi için gerekli şartlardan bazılarıyla çelişmesiyle dikkati çekiyor.

Özellikle dini liderlerin yoğun şekilde muhalefet ettiği yasa, ötenazi talebinin çocuktan gelmesini ve bu talepte bulunurken çocuğun bilincinin yerinde olmasını şart koşuyor. Çocuğun ötenazinin ne olduğunun farkında olduğunun tespiti de bir başka şartı oluşturuyor.

Ötenazi için hem çocuğun talebi hem de ebeveynlerin onayı aranacak 

Yasa gereği, çocuğun tek taraflı talebi ötenazi için yeterli olmayacak. Bir sağlık ekibi ve psikoloğa danışılması şart koşulurken ebeveynlerin de bu talebe onayı aranacak.

Ötenazi talebinde bulunan çocuğun hastalığının tedavisinin olmaması, hastalığın son aşamasına gelinmiş olması, çocuğun giderilemeyen türden yoğun acı çekiyor olması da ötenazinin uygulanması için tespit edilmesi gerekecek unsurlar arasında yer alıyor.

Belçika, 2002’den bu yana 18 yaşından büyüklere ötenazi hakkı tanıyan ülkeler arasında yer alıyor.

Avrupa’da bu hakkı tanıyan diğer iki ülke ise Hollanda ve Lüksemburg.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir