Bulgaristan'da asimilasyon kurbanları anıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SOFYA - Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) lideri Lütvi Mestan, eski komünist rejiminin uyguladığı asimilasyon kampanyası kurbanlarının devlet protokolüyle anılmasını istedi.

Mestan, ülkenin kuzeydoğusunda, Razgrad bölgesinde bulunan Pristoe köyünde asimilasyon kampanyasının 24'üncü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen toplantıya katıldı.
Toplantıda konuşan Mestan, 1989 yılında isimlerinin değiştirilmesine karşı protesto düzenleyen Müslüman ve Türklerin direnişlerinin her yıl devlet protokolüyle anılması talebini dile getirdi.
"Asimilasyon kurbanları Bulgaristan'ın özgürlüğü için mücadele vermiştir" diyen Mestan, bu mücadelede hayatlarını kaybedenlerin vefat raporlarının da iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
Lütvi Mestan, "Bu kişilerin ölüm raporlarında vefat nedenleri 'kalp krizi' diye geçiyor. Oysa gerçek neden olarak orada 'Bulgaristan'ın demokrasisini, hak ve özgürlüklerini savunurken, totaliter rejim tarafından Kalaşnikov'la kuruşuna dizildiler' diye yazılmalı" şeklinde konuştu.

Demokratik bir toplumda Türkler ve Müslümanların eşit haklara sahip Bulgaristan vatandaşı olarak muamele görmeleri gerektiğini belirten Mestan, şunları kaydetti:
"Bu zihniyet kesin olarak değişmeli. Genç etnik Türkler neden polis veya subay olmasın, neden İçişleri Bakanlığı veya Devlet Milli Güvenlik Ajansı'nda (DANS) görev yapmasın? Bu durum Bulgaristan'da gerçek demokrasi geldiğinde değişecek."