Bulgaristan'ın 4'üncü büyük bankası iflas etti

Ülkenin 4. büyük bankası olan Korporatif Ticaret Bankası'nın lisansı iptal edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA  - Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) hazirandan bu yana hizmete kapalı bulunan, ülkenin 4. en büyük finansal kurumu Korporatif Ticaret Bankası'nın çalışma lisansını iptal etti. 

Yöneticileri tarafından "hortumlandığı" gerekçesiyle BNB tarafından gözetim altına alınan bankanın mali durumuyla ilgili incelemeler sonucu, Korporatif Ticaret Bankası portföyünde 3 milyar 745 milyon 313 bin leva (yaklaşık 2 milyar euro) açık tespit edilmişti. 

Bankanın durumuyla ilgili yapılabilecek tüm iyileştirme girişimlerinin sonuç vermeyeceğinden yana görüş belirten BNB'nin kararı, bankanın mudilerinin 100 bin euroya kadar olan mevduat hesaplarındaki paralarının karşılanması anlamına geliyor. 

Interpol'un kırmızı bülteniyle aranan bankanın sahiplerinden Tzvetan Vasilev, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da gözaltına alınmıştı. Vasilev'in Bulgaristan makamlarına iadesiyle ilgili prosedür ise halen sürüyor. 

Ülkenin son iki hükümetine yakınlığıyla bilinen Korporatif Ticaret Bankası'nda birçok devlet şirketiyle büyük özel şirketin paraları bulunuyordu. Devletin önemli ödemeleri de yine bu bankanın hesaplarına yatırılıyordu. Yüzde 11'e kadar varan yüksek faizler veren banka, aniden ödeme sıkıntısına düşmeden önce hızlı bir büyüme trendi izlemişti. 

Bankanın geçici olarak kapatılması üzerine paralarına ulaşamayan mudiler, bankanın ana ofisinin bulunduğu Sofya'da sıklıkla protesto gösterileri düzenliyordu. Korporatif Ticaret Bankası'nın iflasının, ülkenin zayıf ekonomisini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir