Bulgaristan’da banka krizi

Bulgaristan'da bankaların batacağı dedikodularına kanan halk bankalara akın etti, ülke Avrupa Birliği'nden yardım istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Krizi çıkaransa bir bankanın batacağı yönündeki söylentiler. İnternet ve telefonla yayılan dedikodular üzerine halk, bankalara akın etti. 

Bankalardaki paraları çekiyorlar

Bankamatikler ve şubelerin önünde uzun kuyruklar oluştu ve bir günde çekilen miktar 555 milyon doları buldu. Bu çapta nakit talebine hazırlıklı olmayan bankalar mesailerini erken bitirmek zorunda kaldı.  Sofya borsası da bir günde yüzde 7,3 değer kaybetti. Olanları hükümet harekete geçirirken ülkenin en büyük dördüncü bankası olan Corporate Commercial Bank'ın yönetimine Merkez Bankası el koydu. 

Avrupa'dan yardım istedi

Olanları, istikrarı sarsmayı amaçlayan organize bir saldırı olarak niteleyen Bulgar hükümeti, Avrupa Birliği’nden de yardım istedi. Avrupa komisyonu, Bulgaristan’dan gelen talep üzerine  2,3 milyar dolarlık krediyi onayladı. Gelen bu haberle kriz hafiflese de bankaların önündeki kuyruklar tam olarak bitmiş değil. Banka krizinin yanı sıra siyasi krizle de boğuşan ülkede, 5 Ekim’de erken seçime gidilmesi de kararlaştırıldı. Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi olan Bulgaristan’da 1996-1997 mali krizinde 14 banka batmıştı.