Burkina Faso'da darbe girişimi

Burkina Faso, Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana 7 kez darbe girişimine sahne oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Burkina Faso'da darbe girişimi
Burkina Faso İçişleri ve Güvenlik Bakanı Compaore, "Eski subay ve askerlerden oluşan 30'a yakın silahlı kişinin planladığı darbe girişimi engellendi." dedi.
Burkina Faso İçişleri ve Güvenlik Bakanı Simon Compaore, eski askerler tarafından planlanan bir darbe girişiminin engellendiğini duyurdu.

Compaore, düzenlediği basın toplantısında, devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore döneminde görev yapan Eski Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'nın (RSP), 8 Ekim'de başkent Vagadugu'daki Kossyam Devlet Başkanlığı Sarayı'nı ele geçirmeye çalıştığını açıkladı. Compaore, "Eski subay ve askerlerden oluşan 30'a yakın silahlı kişinin planladığı darbe girişimi engellendi." ifadesini kullandı.

Darbe girişimini, Astsubay Gaston Coulibaly'nin planladığını belirten Compaore, Coulibaly'nin orduda ayaklanma çıkarmaya çalıştığını, bunun için de işbirliği yaptığı askerleri bulundukları üslerdeki silahları toplamaya çağırdığını ancak yetkililerin önceden önlem almasıyla darbe girişiminin engellendiğini söyledi.

Ülkenin güneyinde Po bölgesinde düzenlenen operasyonda RSP mensubu 4 kişinin gözaltına alındığı sırada yanlarındaki jandarmaların silahlarını ele geçirmeye çalıştıklarını dile getiren Compaore, gözaltına alınanlardan 2'sinin boğuşma esnasında öldüğünü belirtti.

Compaore, olaya ilişkin 32 asker ve 10 sivilin ifadelerine başvurulduğunu ve olaya karıştıkları tespit edilen 19 askerin gözaltına alındığını kaydetti. Compaore, darbeyi planlayan Astsubay Coulibaly'nin firar ettiği ve güvenlik güçlerince ülke genelinde arandığı bilgisini paylaştı.

Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Blaise Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan veren anayasa değişikliği tasarısı ülkede krize neden olmuştu. Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmiş, Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı.

Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak belirlenen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle son bulmuştu.

Askeri Mahkeme, "suikast, saldırı ve ceset gizleme" suçlarına karıştığı iddia edilen Compaore için 4 Aralık 2015'te uluslararası tutuklama kararı çıkartmıştı.

Eski Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı 16 Eylül'de ise başkent Vagadugu'da yapılan kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü açıklamıştı.

Ülkede geçiş sürecinin sona ermesini sağlayan devlet başkanı seçimi ise 29 Kasım'da yapılmıştı. İktidara gelen yeni Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, 29 Aralık'ta göreve başlamıştı.