Bütçe tartışmasından boykot kararı çıktı

Makedonya'da 2013 bütçe tartışmaları dolayısıyla ana muhalefet partisi, meclis çalışmalarını boykot ve eylem kararı aldığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÜSKÜP - Makedonya'daki ana muhalefet Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Branko Crvenkovski, 2013 yılı bütçesinin onaylanmasının ardından meclis çalışmalarına katılmayacaklarını açıklarken, Başbakan Nikola Gruevski ana muhalefet liderini, "hayal dünyasında yaşamak ve Kaddafi tarzında hareket etmekle" suçladı.
 
Ana muhalefet partisi SDSM lideri Crvenkovski, başkent Üsküp'te düzenlediği basın toplantısında, 2013 bütçesinin onaylandığı dünkü meclis toplantısında muhalefet adına konuşan bir milletvekilinin meclis genel kurulunda şiddete maruz kaldığını öne sürerek, "Dünyada milletvekillerinin dövüldüğü başka bir ülke yoktur. Milletvekillerinin dövülüp meclisten atılmaları kabul edilir gibi değil. Hükümetin son yedi yıldır yaptıklarına bakılırsa dün yaşananlar beklenen bir olay" diye konuştu.
Muhalefet partilerinin meclis çalışmalarına katılmayacağını açıklayan Crvenkovski, "sivil itaatsizlik adına yapılacak tüm organizasyonları destekleyeceklerini" söyledi.
Nihai amaçlarının "ülkeye anayasal düzeni geri getirmek" olduğunu ifade eden Crvenkovski, bugün akşamdan itibaren ülke genelinde başlatacakları eylemin cuma gününe kadar süreceğini, cumartesi günü de iktidardaki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi'nin (VMRO-DPMNE) genel merkezi önünde protesto düzenleyeceklerini belirtti.
 
"Muhalefet lideri Kaddafi gibi hareket ediyor"
 
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski de bütçe tartışmaları ile başlayan Üsküp'te parlamento binası önünde ve meclis salonunda yaşanan dünkü olayları hatırlatarak, muhalefet lideri Branko Crvenkovski'nin "halkın yanında olduğu hayaliyle yaşadığını" söyledi.
Gruevski, "Muhalefet lideri kendi hayal dünyasında yaşıyor ve iktidarı ele geçirmeye çalışıyor. Branko (muhalefet lideri Branko Crvenkovski) Kaddafi tarzında hareket ediyor" dedi.
"Crvenkovski'nin bu olaylarda birilerinin hayatını kaybedip kaybetmeyeceği umurunda değil" ifadesini kullanan Gruevski, "Makedonya'yı mı, yoksa hayal dünyasında yaşayan liderlerini mi destekleyecekler? Bu onun takipçilerine kalmış bir karar" diye konuştu.
Meclis Başkanı Trayko Velyanovski'nin dünkü toplantıda güvenlik görevlileri eşliğinde çalıştığını ifade eden Gruevski, "SDSM dün devletin iki numaralı adamına saldırdı, makama saldırdı. Sembolik olarak meclis başkanının yerine oturarak 'meclisi ele geçirdik' mesajı vermek istediler" diye konuştu.
Ülkede muhalefetin protestosuna neden olan 2013 yılı bütçe tasarısı dün mecliste kabul edilmişti. Hükümetin bütçeye ilişkin önerilerini dikkate almadığını savunan muhalefet partileri, meclis içerisinde bütçeyi engellemeye çalışırken, meclis binası önünde toplanan taraftarları da protesto gösterisi yapmıştı. Muhalifler ve iktidar yanlıları arasında zaman zaman gerginlik yaşanmıştı.
Meclisteki bütçe oturumu da başlangıçta muhalefet milletvekilleri tarafından engellenmiş, kürsüyü işgal eden muhalif milletvekilleri oturumun yapılmasına izin vermemişti. Protestocu milletvekillerinin meclis güvenlik görevlilerince salondan çıkarılmasıyla ülkenin 2013 yılı bütçesi 2,7 milyar avro olarak kabul edilmişti.