Cameron bağımsızlığa karşı
İskoçya'nın bağımsızlık referandumuna yaklaşırken İngiltere Başbakanı Cameron, "Burası bizim evimiz, parçalandığını görmeye dayanamam" açıklamasında bulundu
LONDRA - İngiltere Başbakanı David Cameron, Birleşik Krallık'tan ayrılmasını istemediği İskoçya'da bu yıl yapılacak bağımsızlık referandumuyla ilgili birlik yanlılarına seslenerek, "Tarihteki en olağanüstü ülkeyi kurtarmak için sadece 7 ayımız var" dedi.
Başbakan Cameron, Londra'daki Olimpiyat Parkı'nda yaptığı konuşmada, İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsız olup olmayacağına karar verilecek referanduma ilişkin İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'dan İskoç seçmene, "kalmanızı istiyoruz" çağrısında bulunmalarını istedi. Cameron, "Burası bizim evimiz, parçalandığını görmeye dayanamam" dedi.
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılması durumunda ülkenin küçüleceğini dile getiren Cameron, "Hepimizin bir arada kalması için mücadele edeceğim. Referandumdan çıkacak sonuç halen belirsiz ve Birleşik Krallık'ı bir arada tutabilmek, elimizden geleni yapabilmek için, tarihteki en olağanüstü ülkeyi kurtarmak için sadece 7 ayımız var. Ne gerekiyorsa yapmalıyız. İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'daki herkese sesleniyorum. Benim gibi Birleşik Krallık'ı önemseyen herkese şunu söylemek istiyorum: 'oyunuz yok ama sesiniz var'" diye konuştu.
"Geri dönüşü olmayacaktır"
Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmama kararını yalnızca İskoçya'nın vereceğine dikkati çeken Cameron, "İskoçya'nın Birleşik Krallık'ta kalmasının menfaatine olacağına inanıyorum. Oylama sonrası eğer İskoçya bağımsız bir ülke olacaksa, bunun geri dönüşü olmayacaktır" dedi.
İskoçya'nın Birleşik Krallık gibi büyük bir küresel oyuncunun parçası olduğunu dile getiren Cameron, şu ifadeleri kullandı:
"Tercih de onların, oy da onların. Ancak şunu belirtmek istiyorum, referandumda sadece 4 milyon kişi oy kullanabilirken, 63 milyonumuz bu referandumdan derinden etkilenecek. 19 Eylül'de 63 milyon, başka bir ülkeye, daha farklı bir geleceğe uyanabilir. Bu konuşmamla sadece İskoçlara değil, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'daki herkese sesleniyorum. Birleşik Krallık'taki herkesin bu tartışmada sesi olabilir."
Referandum 18 Eylül'de
İskoçya bölgesel hükümeti, bu yıl referanduma götüreceği Birleşik Krallık'tan bağımsızlıkla ilgili planını ortaya koyan raporunu geçen yıl açıklamıştı. Ayrılıkçılar ile birlik yanlıları ayrı ayrı kampanyalarına devam ederken, referandum 18 Eylül 2014 tarihinde yapılacak.
Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Londra ile Edinburgh önceki yıl, referandumun yapılmasıyla ilgili "Edinburgh Anlaşmasına" imza koymuştu.
Ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) referandumu, İskoçların İngilizleri yendiği Bannockburn savaşının 700'üncü yıl dönümünün kutlanacağı bu yıl yaparak, milliyetçi eğilimlerden fayda sağlamayı umuyor. Ancak İskoçya'nın bağımsızlığı halinde özellikle ekonomik olarak oluşabilecek belirsizlikler dolayısıyla bağımsızlığa karşı olanlar da bulunuyor.
İskoçya'da yapılan son kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığı savunanların yüzde 30, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna "hayır" yanıtını verenlerin ise yüzde 50 civarında olduğunu ortaya koyuyor. Ancak halkın yüzde 20'ine yakınının bağımsızlığa ilişkin henüz karar vermediğine dikkat çekiliyor. 2012 verilerine göre 5,3 milyon kişinin yaşadığı İskoçya'nın nüfusu, Birleşik Krallık nüfusunun yüzde 8,3'ünü oluşturuyor.