CEO'lar 2012'den umutsuz

PwC'nin 15. Yıllık Küresel CEO anketinin sonuçlarına göre, CEO'ların yüzde 48'i küresel ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde düşüşünü sürdüreceğini düşünüyor. CEO'ların yüzde 66'sı önümüzdeki 12 ayda maliyet kısacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - PwC'nin "Sonucu yakalamak: Kırılgan dünyada büyüme ve değer" başlığıyla yayımladığı 15. Yıllık Küresel CEO (üst yönetici) anketinin sonuçlarına göre, CEO'ların yüzde 48'i küresel ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde düşüşünü sürdüreceğini düşünüyor.
Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklanan araştırmaya katılan 1.258 CEO'nun yüzde 48'i küresel ekonominin önümüzdeki 12 ay içinde düşüşünü sürdüreceğini, yüzde 15'i küresel ekonominin 2012'de iyiye gideceğini düşünüyor. Bu oranın yaklaşık 3 katı katılımcı, küresel ekonominin durumuna oranla kendi şirketlerindeki büyümenin önümüzdeki 12 ay içinde artacağına inanıyor.
Geçen yılki anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 48'i, gelecek 12 ay içerisinde şirketlerinde yaşanacak gelir artışına "oldukça" güvenirken, bu yılın anketinde bu görüşte olanların oranı yüzde 40 oldu.
En fazla işe alım eğlence ve medya sektöründe olacak
CEO'ların yarısından fazlası, şirketlerindeki çalışan sayısının gelecek 12 ay içinde artacağı yönünde görüş bildirirken, en fazla işe alımın eğlence ve medya sektöründe yapılması bekleniyor.
CEO'lar arasında geçen yıl yüzde 88 düzeyinde olan güven oranı Hindistan'da yüzde 55'e düştü. ABD'de geçen yıl yüzde 45 düzeyinde olan bu oran, yüzde 41'e geriledi. Geçen yıl Afrika'da CEO'ların yüzde 50'si büyüme beklerken, bu yıl bu beklentinin oranı yüzde 57 düzeyine ulaştı.
Yüzde 76'sı geçen 12 ayda maliyet kısma yoluna gitti
CEO'ların yüzde 80'i ekonomik büyümedeki belirsizlikten, yüzde 64'ü sermaye piyasalarındaki istikrarsızlıktan, yüzde 66'sı mali açıklara ve borç yüküne yapılan hükümet müdahalelerinden, yüzde 58'i döviz kuru değişkenliğinden ve yüzde 56'sı ise düzenlemelerden kaynaklanan endişelerini aktarıyor. Yüzde 56'sı şirketlerinin devlet borcu krizinden finansal olarak etkilendiğini, yüzde 45'i müdahalede bulunmak için çeşitli adımlar attığını söylüyor.
Katılımcıların yüzde 46'sı gelecek 3 yıla ilişkin olarak büyüme konusunda kendilerine "oldukça" güveniyor. Uzun vadede büyüme konusunda en az güvene sahip olanlar Batı Avrupa ve Latin Amerika'daki CEO'lar olurken, Kuzey Amerika'daki CEO'ların yüzde 54'ü uzun vadede büyüme konusunda oldukça emin.
Katılımcıların yüzde 70'i temel olarak müşteri talebi ve ekonomik koşullar nedeniyle stratejilerinde gelecek 12 ayda değişiklik yapmayı planladığını, yüzde 76'sı geçen 12 ayda maliyet kısma yoluna gittiklerini söylüyor. Bu oran geçen yıl yüzde 84 seviyesindeydi. CEO'ların yüzde 66'sı önümüzdeki 12 ayda maliyet kısacaklarını belirtiyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir