Ceyhan'a petrol sevkıyatı 31 Mayıs'ta başlıyor

Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a ilk etapta günde yaklaşık 10 bin varil petrol ihraç edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a petrol sevkıyatı 31 Mayıs'ta başlayacak.

Irak Merkezi hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Petrol Bakanlığı üst düzey yetkilisi Abdülkerim Elaibi, Irak'ın kuzeyindeki Tavke ile Taq Taq bölgesinden petrol ihracatının 31 Mayıs pazar günü başlayacağını bildirdi. Elaibi, ilk etapta bu bölgelerden günde yaklaşık 10 bin varil petrol ihraç edileceğini belirtti.

Irak'ın kuzeyinden ihraç edilecek petrol, Ceyhan üzerinden dünya piyasalarına sevk edilecek ve elde edilecek gelir, merkezi hükümetin kontrolündeki banka hesabına yatacak.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami ise, bu ay içinde yaptığı açıklamada, Irak Petrol Bakanlığının, kuzeydeki petrolün petrol boru hattıyla Ceyhan'a sevkıyatını onayladığını söylemişti.

"Bu petrolden elde edilecek gelir Irak halkına gidecek" diyen Havrami, Tavke petrol sahasından ilk etapta günde 60 bin varil petrol ve Taq Taq sahasından günde 40 bin varil petrol ihraç edeceklerini kaydetmişti.

Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Jihad da, petrolün, Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi tarafından pazarlanacağını ve Ceyhan limanından yükleme yapılacağını bildirmiş,  "Bu, Irak'ın ihracat kapasitesini artıracak ve bütün gelirler devletin hazinesine gidecek. Bakanlık, Irak'ın üretim ve petrol seviyelerini artıracak her adımı destekliyor" demişti.

Norveçli DNO International şirketi Tavke petrol sahasında, Türk Genel Enerji ve Addax Petroleum ise Taq Taq petrol sahasında faaliyetlerini sürdürüyor.

Yeni bir dönem

Irak'ın kuzeyinden Ceyhan'a petrol sevkıyatının pazar günü başlayacağının açıklanması, Irak'ın petrol kaynaklarının nasıl yönetileceği konusunda merkezi yönetim ve kuzeydeki bölgesel yönetim arasındaki anlaşmazlığın giderildiği yönünde değerlendirildi.

Irak merkezi yönetimi daha önce, kuzeydeki bölgesel yönetiminin yabancı şirketlerle imzaladığı petrol anlaşmalarına tepki göstermiş, Irak Petrol Bakanlığı bu anlaşmaların geçersiz olduğunu açıklamıştı. Bölgesel yönetim ve merkezi yönetim arasındaki bu anlaşmazlık, ulusal petrol ve doğal gaz yasasının çıkmasını da engelliyordu. 

Dünyanın üçüncü büyük petrol rezervine sahip Irak'ta, yıllardır süren savaş ve ambargolar nedeniyle büyük zarar gören altyapının düzeltilmesi ve üretimin desteklenmesi için alt yapı yatırımlarına ihtiyaç duyuluyor.

Petrol gelirlerinin, bütçenin yüzde 95'den fazlasını oluşturduğu Irak, günlük 2,4 milyon varil petrol üretiyor.

Iraklı Kürt yetkililer, Irak'ın kuzeyindeki bölgede en az 40-45 milyar varil petrol rezervi bulunduğunu tahmin ediyorlar.