Çin 12'nci Ulusal Halk Kongresi sona erdi

Toplantılarda ekonomi ve çevre sorunları ele alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'in yasama organı olarak da bilinen 12'nci Ulusal Halk Kongresi toplantıları sona erdi.  

Başkent Pekin'de bulunan Büyük Halk Salonu'ndaki toplantının kapanış törenin konuşan Kongre Daimi Komitesi Başkanı Cang Dıciang, reform ve hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı.  

Cang, insan hak ve çıkarlarının korunması başta olmak üzere adaletin yerine getirilmesi konularında çağrıda bulundu.  

Ülkenin en önemli siyasi toplantılarından olan kongrede, hükümetin çalışma raporu, ulusal ekonomik ve sosyal kalkınma planı ve merkezi hükümetin bütçesi dahil birçok konu görüşüldü. Ayrıca toplantılar sırasında kongre daimi komitesi ile yargı organlarının da çalışma raporları sunuldu.  

Toplantının kapanış töreninde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın yanı sıra polit büro üyeleri ile eyalet ve etnik unsurları temsilen 3 bin civarında delege de hazır bulundu. Toplantılarda ekonomi konularının yoğunluğu dikkati çekerken, reform paketleri, çevre sorunları, yolsuzlukla mücadele, sosyal güvenlik, mülkiyet ve yerleşim ile ülkenin dış politikasına dair önemli kararlar alındı. Görüşmelerde ayrıca yargı reformunun derinleştirilmesi ve nüfus politikaları da masaya yatırıldı. 

Çin'in en üst düzey yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi'nde geçen kasımda ÇKP'nin aldığı reform kararları olmak üzere birçok konu karara bağlandı.