"Çin, ABD'nin konumunu sarsıyor"

Avustralya hükümetinin yeni dış politika belgesinde, ABD'nin Hint-Pasifik bölgesinden çekildiği ve küresel liderlik rolünden giderek uzaklaştığı, Çin'in ABD'nin liderlik rolünü sarstığı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avustralya hükümeti, uzun süredir beklenen dış politika belgesini yayınladı. ABD'nin izolasyon politikalarıyla küresel liderlikten giderek uzaklaştığı belirtilen belgede, "Güçlü ülkeler, uluslararası düzeni yeniden şekillendirecek bir biçimde birleşiyor ve bu durum Avustralya'nın çıkarlarını tehdit ediyor" denildi.

Avustralya sitesi ABC'nin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın adının geçmediği belgede, "ABD Avustralya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası tarihi boyunca bölgedeki hakim güçtü. Bugün ise Çin ABD'nin konumunu sarsıyor" ifadesi dikkat çekti.

"Çin ekonomisi ABD'yi gölgede bıraktı"

Çin ekonomisinin ABD'yi gölgede bıraktığı belirtilen belgede şu ifadeler yer aldı:

"ABD'de uluslararası sistemin bazı bölümlerinde liderliğin maliyeti ve yararları ile ilgili artan tartışmalar ve belirsizlikler olduğunun farkındayız. ABD'nin kurallara dayalı düzene desteğinin hem kendi çıkarları hem de uluslararası istikrar için yararlı olduğuna inanıyoruz. ABD'nin desteği olmadan, kurallara dayalı bu düzenin etkinliği ve liberal karakteri çöker" ifadesi yer aldı.

Hükümet belgesinde, ABD ile işbirliğinin ABD'nin güvenliği açısından çok önemli olduğu ve güçlendirilmesi gerektiği de vurgulandı.

Avustralya basınında yer alan haberlere göre, Başkan Donald Trump döneminde ABD'nin Asya'daki varlığı giderek azalırken, Çin bölgedeki etkisini artırıyor. Avustralya'daki kamuoyu yoklamaları da, ülkede ABD'ye güvenin giderek azaldığını gösteriyor.