Çin Devlet Başkanı Şi, Kerry'i kabul etti

Çin Devlet Başkanı Şi, Çin-ABD Strateji ve Ekonomi Diyalog Toplantılarına gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry'i kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin-ABD strateji ve ekonomi diyalog toplantılarının altıncısına katılmak için bu ülkeye gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve beraberindekileri kabul etti.  

Şi, kabulde kasım ayında yapılacak APEC Ekonomi Liderleri toplantısına katılmak üzere ABD Başkanı Barack Obama'nın Çin'e gelmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.  

Her yıl yapılan bu toplantıları olumlu karşıladıklarının altını çizen Şi, Çin'in bu minvalde ortak çaba göstermeye hazır olduğunu ifade etti.  

Görüşmelerin verimli geçtiğini vurgulayan Şi, Çin ve ABD'nin, dünyaya ilişkilerini yeni bir düzeye taşıyacakları sinyalini verdiğini belirtti.  

Şi, Çin ve ABD'nin anlaşmazlıklarını akıllı bir şekilde kontrol ederek, ikili ilişkilerini doğru yönde ilerletmesi gerektiğini kaydetti.  

Çin ve ABD'nin temas ve eşgüdüm konusuna önem vermesi gerekliliğinin altını çizen Çin Devlet Başkanı, bu sayede sürtüşmeleri etkili bir şekilde azaltmaları gerektiğini sözlerine ekledi. 

Delegasyon adına konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de görüşmelerin "mükemmel" geçtiğini belirterek, Şi'nin dün açılışta yaptığı "güçlü konuşmanın" diyaloğun seviyesini yükselttiğini belirtti.  

Kerry, güçlü, zengin ve istikrarlı bir Çin görmeyi arzu ettiklerini ve Çin'in kalkınmasını engelleme arzularının olmadığını ifade etti. 

Çin Devlet Başkanı Şi, dün toplantıların açılışında Çin-ABD işbirliğinin iki tarafa da kazanç sağlayacağını, çatışmaların ise felakete neden olabileceğini ifade etmişti. 

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin 2009'dan beri yaptığı toplantılarda, ekonomi konuları başta olmak üzere karşılıklı yatırımlar ve bölgesel sorunlar görüşülüyor. Bu yıl altıncısı yapılan toplantılarda "farklılıkların yapıcı bir şekilde yönetilmesi" hususunda mutabakata varılmıştı.