Çin, esnek döviz kuruna geçmeye hazırlanıyor

ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı sonrasında Çin, döviz kuruna sadece düzensiz piyasa şartları gerektirdiği zaman müdahale etmeyi taahhüt etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, Çin hükümetinin döviz kuru müdahalelerini kısıtlamayı kabul ettiğini belirterek, "Çin, döviz kuruna sadece düzensiz piyasa şartları gerektirdiği zaman müdahale etmeyi taahhüt etti ve esnek döviz kuru rejimine geçiş için daha fazla tedbir alınmasını değerlendirecek" dedi.  

Lew, ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleştirilen yıllık ABD-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog Toplantısı'nın ardından görüşmeleri değerlendirdi. 

Bu yıl 7. kez düzenlenen iki günlük toplantının başarılı geçtiği anlatan Lew, ABD ile Çin arasındaki ilişkilerde büyük ilerleme kaydedildiğini ve ikili ticaret anlaşmasına yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü ifade etti. 

Lew, görüşmelerde Çin'in ekonomik reformlarının ele alındığını kaydetti. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme için daha fazla reforma ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Lew, "Çin'in piyasa tarafından belirlenen döviz kuru rejimi doğrultusunda ilerlemeye ve daha şeffaf kur politikası uygulamaya devam etmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu. 

Çinli yetkililerin bu konudaki girişimlerini sürdürmeyi vaat ettiklerini dile getiren Lew, "Çin, döviz kuruna sadece düzensiz piyasa şartları gerektirdiği zaman müdahale etmeyi taahhüt etti ve esnek döviz kuru rejimine geçiş için daha fazla tedbir alınmasını değerlendirecek" şeklinde konuştu.  

Lew, öte yandan ABD'nin bu alandaki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini kaydederek, "Asıl sınav, Çin'in yuanın değerinde yukarı yönlü baskı olduğunda müdahalede bulunup bulunmayacağı, bu hala belli olmayan bir nokta" ifadesini kullandı. 

Yuanın değeri tartışılıyor 

ABD'nin başı çektiği birçok ülke uzun zamandır Çin hükümetinin yuanın değerini düşük tutarak haksız rekabet elde ettiği eleştirisinde bulunuyor.  

Nitekim, ABD Hazine Bakanlığı, nisan ayında yayımladığı raporda, yuanın son 10 yılda değer kazanmasına rağmen, hala "aşırı derecede düşük değerli" olduğu tespitine yer vermişti.  

Buna karşın, Uluslararası Para Fonu, (IMF) ülkeye ilişkin yıllık raporunda, yuanın artık düşük değerli olarak değerlendirilen para birimleri arasında olmadığına işaret etmişti. Mayıs ayında yayımlanan söz konusu raporda, Çin'in 2-3 yıl içinde esnek kur rejimine geçmeyi hedeflemesi tavsiyesinde bulunulmuştu.