Çin MB Başkanı görevden alınabilir

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan'ın ekonomik önlemler konusunda yaşanan iç çekişmelerden sonra görevden alınacağı iddia edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan’ın en büyük ikinci ekonomiyi canlandırma konusunda istenen başarıyı sağlayamadığı için işini kaybedebileceği öne sürüldü.

Çin ekonomisinin uluslararası arenada sembol ismi olan PBRC Başkanı Zhou Xiaochuan’ın Komünist Parti liderliği tarafından görevinden alınabileceği konuşuluyor.

Wall Street Journal gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Zhou’nun yerine başka birini getirmeyi planladığı belirtildi. Gazete en güçlü adayın Çin Halk Bankası (PBOC) Başkanı Guo Shuqing olduğunu da yazdı.

Geçtiğimiz birkaç ay boyunca Zhou piyasalarda faiz oranlarının serbest bırakılması da dahil olmak üzere değişiklikler yapılmasını savunuyordu. Çin liderliği ise yapılacak bu reform niteliğindeki değişikliklerin zaten yavaşlamakta olan ekonomik büyümeyi iyice yavaşlatacağını ve yüzde 7.5'lik büyüme hedefinden partiyi uzaklaştıracağını düşünüyor.

Ekonomik genişlemeye gidilip gidilmemesinin tartışıldığı dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde hisseler Zhou’nun görevden alınacağı dedikodularına çok da olumsuz tepki vermedi, Şanghay Bileşik endeksi 6 ayın zirvesini gördü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir