Çin otomotiv satışında ABD'yi geçti

Çin'de toplam satışların yüzde 90'ını elinde tutan 14 büyük otomobil üreticisi geçen ay 1 milyon 26 bin adet otomobil sattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ŞANGAY - Çin'deki otomotiv satışları, Ocak ve Şubat aylarının ardından Mart ayında da ABD'yi geçti.

Çin'de, ilk kez Ocak ayında ABD'den daha fazla otomobil satılmıştı.

Çin'de toplam satışların yüzde 90'ını elinde tutan 14 büyük otomobil üreticisi geçen ay 1 milyon 26 bin adet otomobil sattı.

Buna karşılık, Amerikalılar Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37 düşüşle, 857 bin 735 yeni araç satın aldılar.

Geçen yıl Mart ayında ABD'de 1,36 milyon adet yeni araç satın alınmıştı.

Fakat ABD'de Mart ayında Şubat ayına göre otomobil satışlarında yüzde 25 artış yaşandı.

Neredeyse her yerde otomobil satışları düşerken, Çin zor durumdaki endüstri için birkaç parlak yerden biri haline oldu.

General Motors, Çin'de Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,6 artışla 137 bin adet araç sattığını belirtti.

Mercedes, Çin'de lüks otomobil segmentinde çift haneli büyüme beklerken, otomobil endüstrisi de şu anda özellikle daha küçük ve yakıt tasarruflu modellere yöneliyor.

Çin hükümeti, otomobil satışlarını teşvik etmek için küçük otomobillerin satın alınmasında vergiyi yarıya indirirken, kırsal bölgelerde hafif kamyonetler ve minivanların satın alınmasını sübvanse etmek için 730 milyon dolar (5 milyar yuan) harcadı.

Bu politikalar, Çin'in, 10 stratejik ve hayati endüstriye özel destek verme planının bir parçası olarak uygulanıyor. 

Çin'deki Guotai Junan Securities isimli yatırım bankasının uzmanı Zhang Xin, rakamlara biraz daha temkinli yaklaşırken, ''Satışlar belki ABD'yi geçebilir fakat aynı zamanda karlar da daha küçük otomobillerin düşük fiyatları nedeniyle baskı altında'' dedi.